Magyar főzési hagyományok, amikre mások rácsodálkoznak

Nekünk természetesen már fel sem tűnik, ám más külföldi országok bizony rácsodálkoznak, néhány magyar főzési szokásra, hozzávalóra. Míg nekünk, magyaroknak természetes, hogy mindent jól megpaprikázunk, megzsírozunk, vagy éppen túrót eszünk édesség formájában, addig ezt a világ többi részén elég fura szemmel nézik.

Magyar konyha - Gulyás

Forrás: pixabay.com; Fotó: RitaE; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/goulash-soup-meat-vegetables-3773134/

hirdetés

A bacont külföldön is jól ismerik, sőt nagyon is szeretik, és sokat használják. Míg honfitársaink is szívesen fogyasztják, de nem csak a jó húsosat, hanem azt is, ami teljesen fehér színű, azaz színzsírból áll. Csakúgy, mint a zsíros kenyeret, vagy éppen a tepertőt is.

Kenyér kenyérrel. Nem számít, hogy köretként, vagy éppen pont köret mellé eszed azt. A jó puha, illatozó, ropogós héjú kenyérnek nincs is párja.

Amibe csak lehet, mehet a paprika. Lehet az őrölt formában, vagy éppen darálva, a lényeg hogy a piros, és vörös paprika valamilyen módon belekerüljön az ételbe. Hiszen hogyan máshogy is készülne a lecsó, egy jó pörkölt, gulyás, vagy halászlé. Nem csak gyönyörű színt ad neki a paprika, de finom ízt is. Sokan a már levesükbe is tesznek, hogy az még csípősebb legyen.

hirdetés

Ha már a leveseknél tartunk. Jól ismert, hogy éttermekben van előétel, leves, főétel és desszert. Külföldön nagy étkezések alkalmával inkább előételt és főételt szolgálnak fel, de itthon a leves a nyerő. Lehet egy jó újházi tyúkhúsleves, vagy egy főételnek illő gulyásleves, esetlen hideg gyümölcsös levesek, szinte mindegy is.

A bensőségeket sem veti meg a konyhánk. Gondoljunk csak a pacalra, szívre, májra, zúzára, vagy disznókörömre. Hiszen hogyan máshogyan ennénk például kocsonyát?

hirdetés

Bár minden országnak megvan a maga étkezési szokása, alapanyagai, túrót sehol nem használnak. Nem úgy, mint mi. Nem csak a túrós csuszáról van itt szó, de édességként is imádjuk. Ki ne szeretné a túró rudit. Külföldön, például Angliában nem egy magyar boltot találunk, ahol ezt a nyalánkságot, vagy éppen mások által nem használt alapanyagokat vásárolhatunk.

2020. február