Lombard Street, avagy a világ legkanyargósabb utcája

A közlekedési balesetek elkerülése végett az ember sokszor furfangos, érdekes cselek bevetésére kényszerül. Ez történt San Francisco egyik kis utcájában, a Lombard Streeten is, mely meredeksége miatt számos baleset helyszínéül szolgált.

A megoldást abban látták, hogy a 400 m hosszú útba beépítettek 8 szűk hajtűkanyart, így csökkentve a terület természetes meredekségét, és a haladási sebességet korlátozták 8 km/h-ban.

Számos film örökítette meg az utca jellegzetességét, többek közt a Mi van, doki című vígjáték vagy a Vertigo, de autós játékokban, mint a San Andreas, vagy az Extreme Racing, is felfedezhetjük ezt az útszakaszt.

A Lombard Street hosszanti látképe

A Lombard Street hosszanti látképe

Lombard Street, San Francisco

Lombard Street, San Francisco

Lombard Street, San Francisco

A városban van egy másik hasonlóan görbe utca, a Vermont Street, bár ez csak 7 kanyart tartalmaz, viszont meredekebb, mint a Lombard és kevésbé látványos is.

Vermont Street, San Francisco

Vermont Street, San Francisco

Az Iowa állam béli Burlington városban egy Snake Alley nevű utca is vetekszik a legkuszább címért.

Itt bonyolult építési technológiát vetettek be, hogy létre tudják hozni a folyamatosan változó, ferde öt fél és két negyed-görbét. Érdekessége még, hogy a téglaburkolat még mindig az eredeti, 1897-ben használt, téglát tartalmazza.

Snake Alley, Burlington

Snake Alley, Burlington

2013. szeptember