Liszt nélkül is készíthetsz csodás citromos-mandulás tortát
A lisztmentes eledelek a maguk módján rendkívül izgalmasak, hiszen alapvetően ahhoz lehetünk hozzászokva, hogy kiváltképpen a sütemények egyik legfontosabb alapanyaga a liszt. Mégis érdemes lehet néha szakítani a hagyományokkal, ha nem is örökre, hogy picit kipróbáljunk másfajta finomságokat is. Mert hát ki tudja - lehet, hogy még jobban ízlenek majd, mint azok az édességek, amelyeket korábban megszoktunk!
Citromos-mandulás torta (Forrás: Pixabay.com/RitaE)
Hozzávalók:
Négy nagy tojás sárgája, illetve fehérje szétválasztva (szobahőmérsékleten)
2 evőkanál tasakos citromhéj
100 gramm kristálycukor két 50 grammos részletre osztva
144 gramm mandulaliszt vagy finomra darált mandula
Negyed teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál almaecet
Egy csipet só
Porcukor a tetejére
Egy 20 centiméteres tortaforma, sütőpapír, margarin vagy vaj a forma oldalára
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, illetve béleljük sütőpapírral a tortaforma alját, az oldalát pedig vajazzuk be.
2. Keverjük össze a tojássárgákat, a negyed csésze cukrot és a citromhéjat egy fakanállal, amíg sima nem lesz a massza.
3. Egy másik tálban keverjük össze a mandulalisztet, a kardamomot és a sütőport, majd a két tál tartalmát keverjük össze alaposan.
4. Egy robotgéppel verjük fel a tojásfehérjéket, amíg kemény habot nem kapunk eredményül - közben adjunk hozzá ecetet és egy csipet sót, majd pedig fokozatosan a cukrot is.
5. Forgassuk a tojásfehérjét a tésztához fokozatosan, s ügyelve arra, hogy ne törjön össze a fehérjehab.
6. Töltsük a tésztát a tortaformába továbbra is ügyelve rá, hogy ne keveredjen túl vagy törjön meg a hab, majd pedig süssük az előmelegített sütőben a süteményt nagyjából fél óráig, de azért ellenőrizzük előtte kicsivel, s ha kell, akár picivel tovább is süthetjük.
7. Ha megsült a sütemény, vegyük ki, hagyjuk picit lehűlni, s egy éles késsel válasszuk el az oldalait a formától, mielőtt kivennénk belőle. Tálaljuk porcukorral, szeletelt mandulával hintve.
Diós Anita
2019. szeptember