HIRDETÉS

Liszt nélkül is készíthetsz csodás citromos-mandulás tortát

A lisztmentes eledelek a maguk módján rendkívül izgalmasak, hiszen alapvetően ahhoz lehetünk hozzászokva, hogy kiváltképpen a sütemények egyik legfontosabb alapanyaga a liszt. Mégis érdemes lehet néha szakítani a hagyományokkal, ha nem is örökre, hogy picit kipróbáljunk másfajta finomságokat is. Mert hát ki tudja - lehet, hogy még jobban ízlenek majd, mint azok az édességek, amelyeket korábban megszoktunk!

Citromos-mandulás torta

Citromos-mandulás torta (Forrás: Pixabay.com/RitaE)

Hozzávalók:

Négy nagy tojás sárgája, illetve fehérje szétválasztva (szobahőmérsékleten)

2 evőkanál tasakos citromhéj

100 gramm kristálycukor két 50 grammos részletre osztva

144 gramm mandulaliszt vagy finomra darált mandula

Negyed teáskanál őrölt kardamom

1 teáskanál almaecet

Egy csipet só

Porcukor a tetejére

Egy 20 centiméteres tortaforma, sütőpapír, margarin vagy vaj a forma oldalára

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, illetve béleljük sütőpapírral a tortaforma alját, az oldalát pedig vajazzuk be.

2. Keverjük össze a tojássárgákat, a negyed csésze cukrot és a citromhéjat egy fakanállal, amíg sima nem lesz a massza.

3. Egy másik tálban keverjük össze a mandulalisztet, a kardamomot és a sütőport, majd a két tál tartalmát keverjük össze alaposan.

4. Egy robotgéppel verjük fel a tojásfehérjéket, amíg kemény habot nem kapunk eredményül - közben adjunk hozzá ecetet és egy csipet sót, majd pedig fokozatosan a cukrot is.

5. Forgassuk a tojásfehérjét a tésztához fokozatosan, s ügyelve arra, hogy ne törjön össze a fehérjehab.

6. Töltsük a tésztát a tortaformába továbbra is ügyelve rá, hogy ne keveredjen túl vagy törjön meg a hab, majd pedig süssük az előmelegített sütőben a süteményt nagyjából fél óráig, de azért ellenőrizzük előtte kicsivel, s ha kell, akár picivel tovább is süthetjük.

7. Ha megsült a sütemény, vegyük ki, hagyjuk picit lehűlni, s egy éles késsel válasszuk el az oldalait a formától, mielőtt kivennénk belőle. Tálaljuk porcukorral, szeletelt mandulával hintve.

Diós Anita

2019. szeptember