Liopleurodon pachydeirus

A Liopleurodon pachydeirus az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a Sauropterygiák öregrendjébe, a Plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, a Pliosauroideaék alrendjébe, a Plioszaurusz-félék (Pliosauridae) családjába, s a Liopleurodonok nemébe tartozó faj.

Liopleurodon pachydeirus rekonstrukciója

A Liopleurodon pachydeirus rekonstrukciója

E hatalmas tengeri ragadozó holotípusát (CAMSM J.46912), s egyben egyetlen tudományosan ismert és leírt fosszíliáját az Egyesült Királyságban, a Cambridge-től 18 kilométerre, nyugatra fekvő Great Gransden-ben, Oxfordi korszaki (161,2 - 155,7 millió év) agyagba ágyazódva (Oxford Clay) találták 1869-ben.

Liopleurodon pachydeirus lelőhely

A Liopleurodon pachydeirus lelőhelye

A maradványokat Seeley írta le, majd a Cambridge-i Egyetemen múzeumába (Sedgwick Museum of Earth Sciences - Cambridge) kerültek.

Liopleurodon pachydeirus holotípus fosszíliája

Liopleurodon pachydeirus holotípus fosszíliája

A fosszília erősen hiányos volt, hiszen mindössze csak néhány csigolyatest (az atlas és további 15 nyakcsigolya) került elő.

Bizonyos források szerint az alábbi fog is a Liopleurodon pachydeirusnak tulajdonítható, bár ez nem bizonyított.

Liopleurodon pachydeirus fog

Liopleurodon pachydeirus fog

A leletek alapján a Liopleurodon pachydeirus méreteit és felépítését tekintve nagyjából megegyezhetett rokonfajával, az L. ferox-al.

Liopleurodon pachydeirus levegővétel közben

Liopleurodon pachydeirus levegővétel közben

Vadászó Liopleurodon pachydeirus

Vadászó Liopleurodon pachydeirus

A faj további megnevezései: Pliosauroidea pachydeirus, Pliosauroidea pachydirus.

2014. november