Liopleurodon ferox

A Liopleurodon ferox az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a Sauropterygiák öregrendjébe, a Plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, a Pliosauroideaék alrendjébe, a Plioszaurusz-félék (Pliosauridae) családjába, s a Liopleurodonok nemébe tartozó faj.

Liopleurodon ferox rekonstrukciója

A Liopleurodon ferox rekonstrukciója

A Liopleurodon ferox típuspéldánya 1824-ben, a Cambridgeshire-i Peterborough-ban, Callovi korszaki (164,7-161,2 millió év) agyagból (Oxford Clay) került elő, William Daniel Conybeare angol geológus, paleontológus és lelkész, a plezioszauruszok szakértője írta le, s mindössze egyetlen fogból áll.

A Liopleurodon ferox fajnak azonban, rokonfajával, a L. pachydeirusal ellentétben, több további lelete is előkerült, így eddig összesen 8 ismert fosszíliája létezik.

Liopleurodon ferox csontváza

A Liopleurodon ferox csontváza

Ezek többsége, pontosan öt Angliából (Bedfordshire, Cambridgeshire), valamint három Franciaországból (közel Boulogne-hoz) származik.

Liopleurodon ferox fosszília

Liopleurodon ferox fosszília

Liopleurodon ferox koponya

Liopleurodon ferox koponya

Az alábbi Liopleurodon ferox koponya vázlatrajz jól mutatja a fej különböző részeit. (Noe és munkatársai - 2003)

Liopleurodon ferox koponyájának vázlatrajza

Liopleurodon ferox koponyájának vázlatrajza

Mivel e hatalmas, vízi ragadozó őshüllők kövületei mind a Callovi, mind az Oxfordi korszakból előkerültek, így minden bizonnyal a Középső és Késő jura kor határának legfélelmetesebb ragadozói lehettek.

Liopleurodon ferox pár

Liopleurodon ferox pár

2014. november