LED világítás, a jövő fényei

Napjainkra a LED-es technológiák olyannyira elterjedté váltak, hogy szinte teljesen kiszorították a hagyományos izzókat, annak ellenére, hogy a háztartások jelentős részében, még mindig ez utóbbi használata az elterjedt. Jó hír ugyanakkor, hogy a LED-ek nem csak energiatakarékosságukkal, hanem egyre bővülő kínálatukkal is mindinkább elérhetővé válnak, így érdemes otthonainkban alkalmazni őket. De miért is válasszunk LED fényforrásokat?

LED izzók

LED izzók

Mi a LED?

A LED (Light Emitting Diode) olyan félvezető anyagból készült fényforrás, amely egyenfeszültség hatására a félvezető anyag összetételétől függő színű, keskeny spektrumú fényt bocsát ki. Fényének színe (hullámhossza) a benne alkalmazott félvezető anyagától függ.

A LED készítése során a vöröses fényt Gallium-alumínium-arzenid, a kéket Cink-szelenid, a zöldet Gallium-foszfid, míg például az ultraibolyát gyémánt felhasználásával érik el. A LED első felhasználása jelzőfények formájában történt, ekkor még piros és zöld színekben, míg a mai ötvözetek a színskála szinte minden árnyalatát felölelik, természetes, hideg és meleg színben egyaránt. A LED TV, LED fényreklámok, dekorációk és lámpák már a 90-es évek közepe óta használatosak, ám mára már a gyártók olyan nagy fényerejű LED-ek előállítására is képesek, melyek teljességgel alkalmazhatóak a világítástechnológia minden területén.

Mindennek folyományaként, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium információi szerint 2016-ig az Európai Bizottság egy rendelete alapján kitiltja a 60 W-nál erősebb hagyományos körteizzókat piacairól, így joggal merül fel a kérdés, hogy ez esetben a jövőben milyen alternatívák közül is választhatunk majd a világítás terén?

Kompakt fénycsövek

Kétségtelen, hogy a kompakt fénycsövek megjelenése jelentette az első nagy lépést az energiatakarékosság felé, melyek használatával akár 80%-nyi energiát is megtakaríthatunk. A legjobb minőségű kompaktok talán még manapság is a legmegfelelőbb megoldásként jöhetnek szóba számos világítási területen. Alkalmazásuk főként olyan helyiségekben, helyeken ajánlott, ahol nem tartózkodunk gyakran, illetőleg nem koncentrált fényre van szükség.

Halogén izzók

A halogén izzók, bár kiválóan alkalmasak számos világítási feladatra, mégis kevésbé ajánlatosak, hiszen mindössze 30%-nyi energiamegtakarításra képesek, a hagyományos izzókhoz képest. Arról nem is szólva, hogy hőtermelésük is jelentős, mely tulajdonság (különösen a nyári időszakban) nem előnyös, továbbá a magyar háztartásokban sajnos eléggé gyakori feszültségingadozásokra is meglehetősen érzékenyen reagálnak, így hamar tönkremennek, kiégnek.

LED fényforrások

A LED lámpák fő előnye a hagyományos és más egyéb fényforrásokkal szemben, hogy akár 90-95%-os energiamegtakarítást is elérhetünk velük, élettartamuk hosszú, 5-10 év is lehet, nem zúgnak, vibrálnak, továbbá legtöbbjük UV sugárzás mentes, így nem károsítják a szemet sem.

A jól megválasztott LED-es berendezések kellemes fényérzetet nyújtanak. A legtöbbjük csereszabatos a hagyományos lámpákkal és fénycsövekkel, vagyis azokkal azonos méretben és foglalattal is kaphatóak, tehát egyszerűen le tudjuk cserélni eddig használt lámpáinkban és berendezéseinkben régi fényforrásainkat rájuk. Működési hőmérsékletük alacsony, valamint sokuk rendkívül környezetbarát, mivel nem tartalmaz halogént, higanyt, vagy ólmot. Használatukkal jelentősen csökkenthetjük otthonunk széndioxid kibocsátását is.

A LED technológia alkalmazásai

Míg eleinte a LED technológiát többnyire dekorációs világításként alkalmazták előszeretettel, napjainkra, a fejlesztéseknek köszönhető nagy teljesítményű LED-ekkel már szinte mindenütt találkozhatunk, kezdve a stúdióvilágítástól, a színpadvilágításon át, egészen a stadionokig. Otthonainkban is egyre elterjedtebbé válik a LED világítás alkalmazása, melynek segítségével akár minden szobánk, minden sarkát más megvilágításba helyezhetjük, hangulatosabbá téve lakásunkat. LED-es szerzeményeinket ráadásul igen rugalmasan, számtalan módon be is építhetjük belső tereinkbe, például méretre vágható LED szalag, spotlámpa, vagy éppen mélysugárzó formájában.

Mire érdemes figyelnünk, ha LED-es felújításban gondolkodunk?

Talán az első és egyik legfontosabb dolog, hogy mielőtt nekilátnánk a vásárlásának, azelőtt mindenképpen, alaposan tájékozódjunk a piacon fellehető aktuális választékkal kapcsolatban, hiszen rengeteg gyártó kínál manapság LED fényforrással rendelkező termékeket, ám ezek minősége, főként tartósság, energiahatékonyság és élettartam tekintetében, igencsak eltérő lehet.

Otthoni LED világítás

Otthoni LED világítás

Tartsuk szem előtt továbbá, mielőtt elkalandozna fantáziánk a hatalmas választék láttán, hogy otthonunk világítása terén főként praktikai szempontok alapján döntsünk az egyes fényforrások és lámpatestek között, hiszen ezeket nap, mint nap használjuk majd. Általánosságban elmondható, hogy lakásunk megvilágításához a legjobb a meleg fehér (Warm White ~2700-3400 K) színű LED fényforrásokat választanunk, hisz ez a színhőmérséklet áll talán a legközelebb a hagyományos izzók fényéhez, így ez fárasztja legkevésbé szemünket.

Ilyeneket bátran alkalmazhatunk például a nappali, vagy a hálószoba megvilágításához, míg például egy üzlet kirakatába inkább hideg fehér (Cool White ~4000-5000 K) LED spotlámpákat, vagy szalagokat érdemes beépíteni, hiszen ezek fényében sokkal szebben csillognak az órák, ékszerek, valamint élénkebbek a ruhák kontúrjai, vagy éppen színei. Alkalmasint, ha ki szeretnénk emelni vitrinjeinket, polcainkat, akkor lokálisan, otthonunkban is hasznosíthatjuk a hideg fehér LED-ek fényét, nem is szólva a színes és RGB (színváltós) LED szalagokról és LED mélysugárzókról, melyek segítségével remek dekorációs világítás varázsolható. Csak kevesen tudják, de a LED egy további előnye, hogy nem fakítja ki tartós, közeli megvilágítás esetén sem a tárgyak, képek színeit, így ezek hosszú távú megvilágítására is bátran alkalmazható.

LED szalag

LED szalag

A LED szalagok közvetlen és rejtett világításként, bútorok, könyvespolcok megvilágításához kiválóan alkalmazhatóak, mivel könnyen, szinte tetszőleges méretre vághatóak és bármilyen felületre ragaszthatók. Vízálló típusaik a konyhában, vagy éppen a fürdőszobában is jó szolgálatot tehetnek. Ami pedig lakásunk hangulatát illeti, az RGB, illetőleg más egyéb színes LED panelek, szalagok és lámpák többsége a világítástechnika rohamos fejlődésének köszönhetően, könnyen beilleszthető egy rendszerbe, ahol gombnyomásra (például távirányítóval), vagy akár egy program segítségével kedvünk szerint vezérelhető.

Bármi is legyen a cél, talán a legjobb az, ha először felkeresünk olyan bemutatótermeket, ahol ki is próbálhatjuk az egyes termékeket, hiszen egy LED sugárzási karakterisztikája egészen más hatást kelthet a fény képződésének sajátosságai miatt, mint például egy halogén fényforrás esetében, így az a legbiztosabb, ha saját szemünkkel látjuk, pontosan milyen is lesz a végeredmény.

LED árak

A különféle LED fényforrások tekintetében, jogosan, gyakran merül fel a már hosszú évek óta, tartósan magasabb árfekvés problematikája, mely sok vásárlót elriaszt a mai napig, mivel sokan arra várnak, hogy a jövőben, mint általában a műszaki cikkek többségénél, lejjebb kúsznak majd az árak, pedig erre, egyelőre kevés az esély. Ennek oka abban keresendő, hogy a félvezetők komplex gyártási eljárásának következtében előállításuk továbbra is költséges marad, ugyanakkor érdemes fontolóra venni azt, hogy rendkívüli takarékosságukból fakadóan, egy LED-es felújítás ára általában 1-3 év alatt megtérül, ezért tehát érdemes a kezdeti többletköltség ellenére is, mielőbb áttérni rájuk.

Alkalmazzuk hát minél szélesebb körben ezt az energiatakarékos, modern és környezetbarát technológiát!

Ledfutár.com üzletA cikket támogatta a Ledfutár.com - Fényforrások óriási választékban, egyedi világítások tervezése és gyártása; Bemutatóterem: 1066 Budapest, Ó utca 25. Telefon: 06-1-704-2359; E-mail: ledfutar@ledfutar.com

Ledfutár logó

2014. április