hirdetés

Last minute farsangi maszk-ötletek

A farsang egyik alapvető kelléke a maszk, amelyet hagyományosan a különböző vidám elfoglaltságokhoz viselnek a mulatozók. Bár a maszkoknak sokféle változata ismert, és ezeknek többféle funkciója is lehet, mindegyik esetében alapvető elvárás, hogy ne egyszerűen eltakarják az arcunkat, de látványosak legyenek, vonzzák a tekintetet is. Alább néhány érdekes álarc-ötletet gyűjtöttünk össze!

Jégvarázs maszk

A Jégvarázs maszk kitűnő választás lehet.

hirdetés

Velencei maszk - "A pestisdoktor arca"

Ennek a maszknak az elkészítéséhez mindenekelőtt sok türelemre és kézügyességre van szükségünk, de a sok munka kétségtelenül kifizetődő, hiszen az eredmény rendkívül látványos. Nem egy gyerek-partyra való maszkról van szó, sokkal inkább az idősebb korosztály, a tinik vagy a felnőttek számára készülhet ez az álarc.

Mire lesz szükség az elkészítéséhez?

Alapanyagok a papírmaséhoz - papír, víz és ragasztó

Egy vastagabb műanyag flakon

Gyurma

Kés

Fehér latexfesték

Barna, sárga és pirosas árnyalatú akril festékek

hirdetés

Gumiszalag vagy kötél a maszk rögzítéséhez

A "pestisdoktor" maszk elkészítése:

Az álarc elkészítéséhez először is papírmasé anyagra lesz szükségünk, amihez tépkedjünk szalvétákat egy nagy tálba, és öntsünk rá egy bögre forró vizet. Dolgozzuk össze a vizes szalvétákat, facsarjuk ki belőlük a vizet, és adjunk hozzá ragasztót. Keverjük össze ezt is alaposan.

Egy nagy vizespalackot alapul véve gyurmából készítsük el a madárfejet mintázó maszk alapját úgy, hogy először a fejünk méreteit (arcszélesség és homlok magasság) jelöljük meg a palackon két ragasztószalaggal.

Amint a gyurma alap elkészült, fedjük be egyenletesen a papírmasé-alappal. Ezután két napig hagyjuk száradni.

Ha megszáradt, csiszoljuk simára a felületet. Vízalapú latexfestékkel fessük fehérre. Érdemes több réteget használni, az újabb rétegeket mindig akkor vigyük fel, ha az első már megszáradt.

Most már eltávolíthatjuk a gyurma alapot, amelyet aztán óvatosan szedjünk le a maszk belsejéről. A belső felületet egy kis késel csinosítgathatjuk a széleinél simára, esetleg le is csiszolhatjuk.

A maszk két oldalára a szélén, a szemek mellett vájjunk két lyukat.

A festéshez barna alapszínt használjunk, ezt gazdagítsuk sárgával, bordóval. Kifejezőbb lesz a maszk, ha a mélyebben fekvő részeket sötétebb árnyalattal festjük be. Szebb lesz a hatás, ha a még nedves festéket egy száraz, nagyobb ecsettel egy irányba elkenjük. Utolsó simításként a legkontrasztosabb részeket emeljük ki fehérrel.

Végül kössük a két lyukba a szalagot, amely a maszkot a fejünkön tartja majd.

Panda maszk - az utolsó pillanatban

Ez a maszk már elsősorban a gyerekek számára lehet ideális, elsősorban akkor, ha az utolsó pillanatban kell kieszelni egy jó álarc-ötletet. Még csak az alapanyagok sem olyanok, amelyeket nehéz volna beszerezni, vagy adott esetben akár otthon megtalálni, a maszk pedig kreatív és aranyos lesz.

Mire van szükség az elkészítéséhez?

Műanyag tányér

Fekete kartonpapír és festék

Egy rugós szalag

Ecset

Ceruza

Olló

Ragasztó

Hogyan készíthetjük el a panda maszkot?

Kezdetnek rajzoljuk fel egy fehér papírra a panda arcának részeit (egy orrot, két fület és két szemfoltot), ezeket kivágva később sablonként használhatjuk.

Rajzoljuk körbe az elkészült sablonokat egy fekete kartonlapon, majd vágjuk ki a felrajzolt mintákat.

Illesszük a papírtányéron a kívánt helyre a két szemfoltot, majd a bennük található kis "lyukakat" rajzoljuk át, mert ezek lesznek a szemek számára a nyílások. A külső íveket is felskiccelhetjük a papírra, hogy tudjuk, hogyan helyezzük fel később a fekete kartont.

Kenjük be a szemfoltok hátsó oldalát ragasztóval, és illesszük őket a tányérra, a kivágott rész köré.

A füleket is ragasszuk fel, de ezeknek csak az alsó harmadát ragasztózzuk be, és a tányér belső oldalára, a szemek fölé, kissé oldalra állva rögzítsük.

Ragasszuk fel az orrot is, a szemek alá, egyenletes távolságra azoktól. Fekete akrillal fessünk az orr alá egy kis szájat is.

Két oldalt a szemeknél lyukasszuk ki a tányért, és mindkét lyukba rögzítsük ugyanannak a gumis szalagnak vagy biztonságos madzagnak a két végét. Ezzel a maszk el is készült.

Egyszerű fekete maszk

Az egyik legegyszerűbb maszk elkészítéséhez ugyancsak nem kell sok alapanyagot beszereznünk, de mégis eléggé elegáns és látványos lehet az eredmény. Bár nem a legegyedibb, arra tökéletesen alkalmas, hogy sem így, sem pedig azért ne tűnjön ki viselője a tömegből, mert esetleg kevésbé volna látványos a maszk.

hirdetés

Mi kell hozzá?

Ezüst karcfóliapapír

Hurkapálcika

Fekete filctoll

Karctoll

Olló

Ragasztópisztoly

Az egyszerű fekete maszk elkészítése:

Egy sablon segítségével rajzoljuk fel a fekete karcpapír hátoldalára a kivágandó mintát, majd vágjuk körbe először a külső, aztán a belső vonalak mentén is.

Karctollal először 1-1,5 centiméterre a széléről rajzoljunk a maszk külső íve mentén egy belső kontúrvonalat. A rajzolt vonal és a maszk széle között széles csíkokkal tegyük látványosabbá az álarcot.

Ezután a szemek nyílásához is húzzunk két-két vonalat azok fölé és alá, de nem párhuzamosan velük, hanem fent a külső szél irányába kissé felfele, lent pedig lefelé távolodva. Látványos szempillákat is rajzolhatunk ezekre merőlegesen.

A maszk közepére rajzolhatunk egy kissé hosszúkásabb csillag mintát is, hogy igazán látványos legyen a végeredmény.

Fessük filctollal feketére a hurkapálcát, majd ragasszuk a maszk szélére az egyik oldalon, de vigyázzunk, hogy ne legyen hegyes a vége, és ne álljon ki belőle semmi balesetveszélyes rész.

Jégvarázs maszk

A gyerekek egyik nagy kedvence a Jégvarázs című animációs film, így az ilyen stílusban megalkotott maszk is igazán népszerű lehet. Ehhez egy előre elkészített maszk-alapot is lehet használni, amelyet aztán a kreatív boltokban kapható glitterpaszta, kontúrozó, tollak és más, egyedi díszek segítségével igazán különlegessé tehetünk.

Mire lesz szükségünk hozzá?

Egy fehér papír maszk-alap

Gyöngyház akrilfesték

Kék glitterpaszta

Ecset

Toll

Hópihék

Ragasztó

Fehér kontúrozó

A maszk elkészítése:

A papírmaszkot először fessük egyenletesen gyöngyház színűre, majd - ha már nem nedves a festék - a szemnyílás köré rajzoljunk halványan kontúrt.

Ezután glitterpasztával óvatosan fessük ki a felvázolt kontúron belül eső területeket, majd hajszárítóval siettessük a száradást. Ezután hasonló módon újabb rétegek következhetnek.

Díszítsük körbe a fehér kontúrozóval a kékre festett rész szegélyét apró pöttyökkel. Ezután érdemes a két szem közötti részen, valamint a fehér részeken is látványos mintákkal díszíteni a maszkot.

A maszk egyik oldalára ragasszunk hófehér pihetollakat, illetve hópelyheket. A hópehelydíszekre rajzoljunk újabb felületet a kontúrozóval, így ugyanis mutatósabb lesz. Ezzel a lépéssel pedig el is készültünk az álarccal.

Diós Anita

2018. február

hirdetés
szürke
hirdetés