Krumplispogácsa egyszerűen

Amikor az ember hirtelen megkíván valamit, gyakran kedvét szegi, ha a hőn vágyott finomsághoz való hozzájutás macerás, vagy meglehetősen időigényes. Ettől függetlenül minden ételféleség elkészítését természetesen lehetetlen leegyszerűsíteni, de azért természetesen akadnak kivételek, mindennek jegyében készült, e hihetetlenül egyszerű, de nagyszerű recept!

Krumplispogácsa

Krumplispogácsák

hirdetés

Hozzávalók:

1 kg főzni való burgonya

3 evőkanál sertészsír (tartalmazhat tepertődarabokat is)

~ 1/2 kg liszt

15 dkg vaj

Elkészítése:

Meghámozzuk, majd minél kisebb kockákra vágjuk a krumplit (hogy minél hamarabb megfőjön), majd főzzük, amíg meg nem puhul. Ha elkészült, óvatosan öntsük le róla a vizet és passzírozzuk szét. (Lényegében tehát készítsünk első lépésben egy egyszerű krumplipürét.) Adjuk hozzá a zsírt és a sót, majd végezetül keverjünk bele egy kevéske lisztet.

hirdetés

Helyezzük az így kapott masszát lisztezett gyúródeszkára és kezdjük el íves mozdulatokkal gyúrni, apránként annyi lisztet adagolva közben hozzá, amennyit felvesz. Amikor állaga megfelelőnek tűnik (ha, már nem ragad és normál tészta jellege van), a sodrófával nyújtsuk (lapítsuk) ki tetszőleges vastagságúra (kb. 1 cm-re). (A laposabb ropogósabb lesz, a vastagabb puhább a sütést követően.)

Egy pohár segítségével vágjuk ki a pogácsákat, majd helyezzük sorba őket egy előre kivajazott tepsibe.

Krumplispogácsa a sütőben

Krumplispogácsák a sütőben

hirdetés

Végezetül írdaljuk be enyhén és kenjük le vajjal tetejüket, de mindezt megtennünk már nem is muszáj, ha nagyon lusták vagyunk, de azért nem árt... 160 fokon kb. 20 perc, fél órát süssük a pogácsákat, amíg szép barnák nem lesznek. Ízük ezen egyszerű elkészítési módot követve is intenzíven burgonyás, állaguk pedig ropogós lesz.

Jó étvágyat kívánunk!

2013. február