Az adventi és karácsonyi időszakban a körte és a dió nem csak, hogy "szezonálisnak" mondható, hanem egyenesen elengedhetetlen is az ünnepi asztal étkeinek hozzávalói közül, pláne, ha egy mennyei édességről van szó, de természetesen az év bármely szakában is elkészíthető ez a süti.
Körtés, diós muffin, fehércsokoládé öntettel
Hozzávalók:
5-6 nagyobb, illatos körte (3 féle körtefajtából a legfinomabb)
200 g vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg dióbél
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
4 tojás
Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, majd vágjuk ketté és kanyarítsuk ki a magházat belőlük. Ha ezzel megvagyunk, reszeljük őket durvára. (Legyünk óvatosak a körte reszelése közben, mert csúszós és gyorsan reszelődik!) Tegyük a vajat egy tálba, majd kézzel alaposan dolgozzuk el a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Borítsuk bele a körtét, majd a diót, végezetül pedig a lisztet és a sütőport. A felütött tojásokat is rakjuk bele és alaposan dolgozzuk össze az így kapott masszát.
Vegyünk elő egy (szilikon) muffin sütőformát, majd adagoljuk bele a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük a süteményeket körül-belül 15 percig. Ha készen vannak, óvatosan vegyük ki őket a formából, majd egy lábasban forraljunk vizet, rakjunk bele egy tábla fehércsokit (csomagolásostól!) és várjunk egy-két percet, míg elfolyósodik belül a csokoládé.
Ha ez megtörtént, óvatosan vegyük ki, vágjuk le a csomagolás sarkát és afféle tubusként, nyomjuk ki belőle a csokit a muffinokra. Remek házi kis díszítőeszköz!