Könnyed savanyú lencseleves

A lencse egy kiváló és nagyon egészséges alapanyag, melyből nem csak főzeléket, hanem bizony, nagyon finom levest is készíthetünk, ráadásul, nem is akármilyet!

Könnyed savanyú lencseleves

Könnyed savanyú lencseleves

Hozzávalók:

30 dkg lencse

3-4 liter víz

1 fej hagyma

1 pohár tejföl

2 evőkanál liszt

3-4 dl (savanyú) almapaprika leve

2-3 babérlevél

1-2 teáskanál só

Elkészítése:

A hagymát gondosan megfosztjuk héjától, majd lereszeljük, vagy apró kockákra vágjuk, ezt követően a lencsével feltesszük főni 3-4 liter vízben, mialatt hozzá adjuk a babérlevelet és ízlés szerint sózzuk.

Amikor megpuhult, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd bele öntjük végül a savanyúság levet és 3-5 percig forraljuk.

Tipp:

Hűtés után hidegen tálaljuk! (Melegen is kellemes íz világ érzékelhető, ám ekkor még kicsit túlságosan is domináns a savanyúság levének aromája.)

Tipp:

Külön, ropogósra sütött szalonnacsíkokat szórva bele tálaláskor még változatosabb élménnyé tehető ezen egyszerű étel fogyasztása.

Tipp:

Nem csak almapaprika, hanem szinte minden savanyúság lé használható elkészítésekor, attól függően, kinek mi a kedvence! Aki a pikáns, csípős ételeket kedveli, annak például a csípős savanyúság lé használatát ajánljuk, hisz ekkor a pikantéria a nélkül van belecsempészve a levesbe, hogy az íz harmóniát egyéb más hozzáadásával megzavarnánk.

Jó étvágyat kívánunk!

2013. november