Könnyed savanyú lencseleves
A lencse egy kiváló és nagyon egészséges alapanyag, melyből nem csak főzeléket, hanem bizony, nagyon finom levest is készíthetünk, ráadásul, nem is akármilyet!
Könnyed savanyú lencseleves
Hozzávalók:
30 dkg lencse
3-4 liter víz
1 fej hagyma
1 pohár tejföl
2 evőkanál liszt
3-4 dl (savanyú) almapaprika leve
2-3 babérlevél
1-2 teáskanál só
Elkészítése:
A hagymát gondosan megfosztjuk héjától, majd lereszeljük, vagy apró kockákra vágjuk, ezt követően a lencsével feltesszük főni 3-4 liter vízben, mialatt hozzá adjuk a babérlevelet és ízlés szerint sózzuk.
Amikor megpuhult, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd bele öntjük végül a savanyúság levet és 3-5 percig forraljuk.
Tipp:
Hűtés után hidegen tálaljuk! (Melegen is kellemes íz világ érzékelhető, ám ekkor még kicsit túlságosan is domináns a savanyúság levének aromája.)
Tipp:
Külön, ropogósra sütött szalonnacsíkokat szórva bele tálaláskor még változatosabb élménnyé tehető ezen egyszerű étel fogyasztása.
Tipp:
Nem csak almapaprika, hanem szinte minden savanyúság lé használható elkészítésekor, attól függően, kinek mi a kedvence! Aki a pikáns, csípős ételeket kedveli, annak például a csípős savanyúság lé használatát ajánljuk, hisz ekkor a pikantéria a nélkül van belecsempészve a levesbe, hogy az íz harmóniát egyéb más hozzáadásával megzavarnánk.
Jó étvágyat kívánunk!
2013. november