Kollagén - mi az egészséges bőr alapvető összetevője?

A kollagén egy olyan fehérjetípus, amely fontos szerepet játszik számos szövet felépítésében és támogatásában, a csontoktól és a porcoktól a bőrig, a hajig, a szemekig és az emésztőrendszerig. Amikor kollagén-kiegészítőt szed, vagy kollagénben gazdag ételeket fogyaszt, akkor állati eredetű kollagént fogyaszt. A kollagénpeptideket gyakran por vagy kapszula formájában értékesítik, ami egy egyszerűbb bevitele a csontlevesben is fogyasztható kollagénnek.

Kollagén tartalmú krém bőrön

Forrás: pixabay.com; Fotó: silviarita; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/woman-beauty-spa-wellness-portrait-3141766/

A kollagén a "ragasztó", amely összetartja a testet. Kutatások szerint ez a fehérje körülbelül egyharmadát teszi ki a szervezetnek.

A harmincas-negyvenes éveinktől kezdve a szervezet kevesebb kollagént termel. Az étrendhez hozzáadott kollagénpeptidek helyettesíthetik azt, ami a szervezetből az életkor előrehaladtával kezd hiányozni és támogathatják általános egészségünket.

A szervezet keményen dolgozik, hogy meg tudja emészteni a fehérjéket olyan forrásokból, mint a csirke, a hal vagy a marhahús, vannak emberek, akiknél emésztési problémák is felléphetnek ennek következtében. A kollagén-kiegészítőket azonban hidrolizálják, ami azt jelenti, hogy a kollagén lebomlik, vagyis ez a folyamat megkönnyíti a szervezet számára annak felhasználását. A kollagén-kiegészítők potenciálisan kényelmesebb módjai lehetnek annak, hogy fehérjét vigyünk be étrendünkbe. A hidrolízis folyamata lehetővé teszi a kollagénpeptidek vízben való oldódását is, ami egyszerűvé teszi a mindennapi élelmiszerekben (például vízben vagy turmixokban) való felhasználásukat.

A bőr egészsége a kollagén tartalmú készítmények használatának leginkább vizsgált területe.

Kutatók 11 randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot elemeztek több mint 800 betegen, akik napi 10 gramm kollagént - ami elég kis mennyiség - vettek be a bőr egészségének javítása céljából. Az eredmények kimutatták, hogy a kiegészítők javítják a bőr rugalmasságát, segítik a nedvesség megtartását, és felgyorsítják a kollagénrostok termelődését a bőrön belül.

A kollagén a bőr fő szerkezeti fehérjéje, amelytől a bőr sima és ráncmentes lesz.

A környezeti tényezők, mint a napsugárzás és a környezetszennyezés lebonthatják a bőrünkben található kollagént, így valószínűbb, hogy a tükörben már korán szembe nézhetnek velünk ráncaink.

Az életkor is fontos tényező. Az öregedés előrehaladtával a kollagéntermelés csökken, így a bőr vékonyabbnak tűnik, és kevésbé támasztja alá szerkezetét, ezért egyre látványosabbá válik bőrünk megereszkedése.

Mindezen bőrkárosító hatások lassítására, akadályozására, jó választás lehet egy kollagén tartalmú krém rendszeres használata is.

A kollagénvesztés a húszas évek elején kezdődik, ezért fontos, hogy megőrizzük a meglévő kollagént és ösztönözzük a bőrt, hogy gyorsabban termelje azt. Ezt megtehetjük A, C-vitaminban és fehérjében gazdag étkezéssel, fényvédőkrém folyamatos használatával, korlátozott cukorbevitellel - hiszen a cukor nagy mértékű fogyasztása olyan folyamatokat indít be a szervezetben, melyek lebontják a kollagént - valamint megfelelő minőségű, pihentető alvással.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagén tartalmú készítmények használata is javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint csökkentheti a ráncok megjelenését.

Lehetetlen megakadályozni az életkorral összefüggő kollagénvesztést, de lelassítható a folyamat.

A cigarettázás és a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a kollagéntermelést, csakúgy, mint az ultra-feldolgozott élelmiszerekben és hozzáadott cukorban gazdag étrend.

Az egészséges életmód vezetése segíthet megvédeni a kollagénvesztést, késleltetni az öregedés jeleit, és javítani az általános egészségi állapotot.

A cikket szponzorálta: Cosibella.

Szponzorált tartalom

2022. szeptember 15.