hirdetés

Klasszikus csokoládétorta

hirdetés

Ha édességre, vagy éppen tortára gondolunk, akkor a klasszikus csokitorta biztosan az elsők között lesz, ami eszünkbe jut és nem véletlenül, hiszen talán nincs is ennél édesebb és csokisabb finomság! De vajon hogyan is készül eme nyalámságból a legautentikusabb? Íme, a klasszikus csokoládétorta receptje!

Klasszikus csokoládétorta

A csokitorta nem csak mutatós, de nagyon finom édesség is! (Forrás: pxhere.com; Licenc: CC0)

hirdetés

Hozzávalók (kb. egy 30 centiméter átmérőjű tortához):

A piskótához (tortalapokhoz):

10-15 dkg kristálycukor

25 dkg liszt (ha kakaós piskótával szeretnénk készíteni a csokitortát, akkor előbb mérjünk ki 3 evőkanál kakaóport, majd azt egészítsük ki lisztel, amíg a kettő együtt el nem éri nagyjából a 25 dekagrammot)

110 ml olaj

110 ml tej

3 tojás

3/4 csomagnyi sütőpor

Citromlé

A krémhez:

6-7 tojás

30 dkg kristálycukor

3 csomag vaníliás cukor

35 dkg hűtőből frissen kivett vaj

40 dkg étcsokoládé

5 dkg cukrozatlan kakaópor

A habhoz:

10 dkg kristálycukor

Elkészítése:

Piskóta:

Elsőként a piskótát készítsük el, ehhez vegyünk elő 4 edényt és mérjük ki, illetve öntsük össze beléjük a hozzávalókat a következőképpen: az első edénybe kerülhet a liszt és a sütőpor (illetőleg, ha kakaós piskóta alapot készítünk, akkor a kakaópor is), a másodikba a cukor, a tej, az olaj és a 3 tojás sárgája, a harmadik edénybe a tojásfehérje, egy pici sóval és citromlével. A negyedik (pici) edénybe tegyük a habhoz szánt 10 dkg cukrot.

Elsőként verjük fel a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a 10 dkg cukrot és verjük kemény habbá az egészet. Ha ez kész, keverjük el a második tálban lévő alapanyagokat, azaz a tejet, az olajat, a tojássárgáját és a cukrot, de csak annyira, hogy éppen csak elvegyüljenek egymással. Ezt követően szitáljuk rájuk az első tálból a sütőporos (és kakaós) lisztet, majd keverjük el az egészet alaposan. A felvert tojáshabból elsőként úgy 3 evőkanálnyit érdemes ebbe a sárga masszába tenni, s habverővel jól elkeverni benne, majd ezt a folyamatot ismételni, a hozzáadott hab mennyiségét növelve, addig, amíg az összes habot alaposan el nem vegyítettük a sárga masszában, hogy lazítsunk rajta, s krémesebb, habosabb legyen az egész. Ügyeljünk azonban arra, hogy a végén minél homogénebb legyen ez a piskótamassza, különben itt-ott sűrűbbre, csomósabbra sikeredhetnek a sütést követően a piskótalapjaink.

hirdetés

Ha mindezzel megvagyunk, öntsük tortaformába, vagy tortagyűrűbe a masszát, aminek csak az aljára helyezzünk papírt, s az oldalára ne, oda viszont kenjük fel egy kicsit a masszát, hogy a sütéskor, amikor majd a térfogata fokozatosan növekszik, könnyebben "fel tudjon mászni" a forma oldalára, s így egyenletesebb legyen a végeredmény.

A piskótát 180 fokon süssük mindaddig, amíg szép színe nem lesz, ha kész, vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni, majd csak ezt követően vágjuk a kívánt méretű lapokra, melyek vastagságánál mindenképpen vegyük figyelembe a piskóta állagát is, nehogy aztán szétessenek.

Krém:

A krém esetében a feltört tojások sárgáját és fehérjét nem kell szétválasztani, azok együttesen kellenek most. A tojásokat és a cukrot tegyük egy kis edénybe, majd folyamatosan kevergetve, kezdjük el melegíteni addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a tojásban. Ehhez a folyamathoz nagyon kis lángot használjunk, nehogy a végeredmény cukros rántotta legyen. Ezt követően öntsük a tojásokat egy turmixgép üstjébe és addig habosítsuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ha ez megvan, tegyük a kapott tojáshabot egy tálba, s következhet a csoki.

A tábla étcsoki(ka)t vízgőz fölött, vagy egyéb más módon, fokozatosan olvasszuk fel, s adagoljuk hozzá a kakaóport, majd, ha ez is megvan, adjuk hozzá a tojáshabhoz és alaposan keverjük el az egészet, amíg egy teljesen homogén krémet nem kapunk. Ezt a csokikrémet helyezzük hűtőbe, amíg egy kicsit le nem hűl, majd kezdhetjük e torta összeállítását és kenését.

hirdetés

A torta összeállítása:

A piskótalapokat egymásra rétegezéskor kenjük meg őket a csokoládékrémmel, majd végül a torta tetejét és oldalát is kenjük végig. Az immáron megépített tortát tetszés szerint díszíthetjük. Erre a csokikrémet is használhatjuk, mely habzsákból is könnyen nyomható.

Szülinapi tortának is kiváló, a gyerekek egyszerűsége és letisztult, csokis íze miatt imádni fogják!

Jó étvágyat kívánunk!

Nagy Richárd

2018. július