Kígyók szigete, ahol minden lépés halálos - Brazília

Létezik egy parányi sziget, 140 kilométerre a brazíliai Santos partjaitól, melyet Ilha da Queimada Grande-nak, azaz a "kígyók szigetének" neveznek, s nem véletlenül, a szigeten ugyanis hemzsegnek a világ egyik, ha nem a leghalálosabb kígyói, az arany lándzsakígyók (Bothrops insularis).

Kígyók szigete, ahol minden lépés halálos - Brazília

A sziget madártávlatból

Eme fajnak a mérge igen erős és kegyetlen, ugyanis a marást követően az áldozat belsőségei gyakorlatilag elfolyósodnak a méregtől, s egy órán belül szinte biztos a kínhalál. Természetesen, óriási csoda folytán előfordulhat, hogy túlél valaki egy ilyen marást, de ez igencsak ritka, mint a fehér holló.

Éppen ezért a kígyók szigetén nem is él már ember, s az egyetlen, még működő komplexum a területen, egy világító torony, melyet, az utolsó irányítójának 1920-as eltűnését követően, távvezérléssel működtetnek, s évente csak egyszer mennek szervízelni egy rövid időre, szigorú óvintézkedések mellett.

Kígyók szigete, ahol minden lépés halálos - Brazília

Eme fajnak a mérge igen erős és kegyetlen

Mindezen óvatosság ráadásul teljesen indokolt, hiszen eme, amúgy mesebeli szépségű kis szigeten a méretéhez képest a legnagyobb a mérges kígyók száma a Földön, közel 4-5 halálos mérgű kígyó jut 1 négyzetméterre! További érdekesség, hogy a szigeten szinte semmilyen nagyobb élőlény sem él a hatalmas lándzsakígyó populáció miatt, melynek eme nagy egyedszámát így szinte kizárólag a kígyóknak áldozatául eső, a szigeten megpihenni vágyó, s így csak átutazóban lévő vándormadarak tartják fenn.

2015. április