hirdetés

Két ajtó, egy kérdés - a tét a szabadság!

A logikus gondolkozáson sok minden múlhat a mindennapokban - a következetes és kreatív gondolatok előrébb vihetnek minket. Ebben az érdekes feladványban viszont egy olyan "főhős" szerepébe képzelhetjük bele magunkat, akinek szabadsága múlik azon, mihez is kezd az ajándékba kapott kérdés-lehetőséggel...!

Két ajtó, egy kérdés - a tét a szabadság

Forrás: pixabay.com; Fotó: falco; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/door-front-door-input-old-door-1182969/

hirdetés

A feladvány szerint a bíró felajánlja a vádlottnak a szabadságot, de csak egyetlen feltétellel: ha megfelelően tesz fel egy kérdést a két ajtó előtt álló őröknek.

A helyzetet úgy kell elképzelnünk, hogy két ajtó van, amelyek egyike a börtönbe, a másik pedig a szabadságba vezet, és mindkét ajtó előtt egy-egy őr áll. Emellett még annyit lehet tudni, hogy az egyik őr mindig igazat mond, a másik viszont mindig hazudik - azt viszont, hogy melyikük a hazudós, nem tudni.

hirdetés

A vádlottnak egyetlen lehetősége van kérdezni, s a válaszból kell kiderítenie, melyik ajtón is lépjen át. De mi is legyen a kérdés, amellyel biztosan megválthatja a szabadságát?

Jó szórakozást!

Diós Anita

2017. december