Kelesztett házi tepertős pogácsa
Ha fogadni kéne, hogy melyik az a készétel, amelyiket biztos, hogy minden ember evett már az országban, nagy valószínűséggel a pogácsára tenném a pénzem. Nekünk, magyaroknak, ez az az étel, amit bármilyen alkalomból asztalra teszünk, és nem azzal a szándékkal, hogy degeszre együk vele magunkat (noha ezt a szándékot könnyű megszegni), hanem hogy egy-egy mondat, vagy kupica pálinka között elmajszoljunk egy darabot.
Forrás: pixabay.com; Fotó: Adonyi Gábor; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required), licenc link: https://pixabay.com/hu/service/license/;Link: https://pixabay.com/photos/cake-wares-food-pastries-fried-2552074/
Régen nagy hagyományai voltak hazánkban eme rágcsálni való finomság elkészítésének, azonban egyre kevesebb ember szánja rá magát, hogy otthon elkészítse. Bár ebben nagy szerepet játszik az egyre inkább rohanó életmódunk, és a városokban már szinte minden utcasarkon megtalálható aprósüteményeket áruló boltok.
HIRDETÉS
Azonban ha a régen látott barátokat, esetleg családokat egy összejövetelen a saját készítésű pogácsáddal szeretnéd megkínálni, minden képen ajánlom megtisztelő figyelmedbe az alábbi receptet.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
40 dkg tepertő ledarálva
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
Egy teáskanálnyi sertészsír
2 dl 20%-os tejföl
3 csapott teáskanál só
Ízlés szerint bors
1-2 tojás a kenéshez
Kb. 1 dl tej (az élesztő kelesztéséhez)
1 csipet cukor
Vállalkozó szellemű kiskuktáknak esetleg egy csipet chili por, amitől egy kicsit pikánsabb lesz a végeredmény
Elkészítése:
Először is elővesszük a nyújtódeszkát, vagy egy nagyobb edényt (kinek melyik módszer a szimpatikusabb), és rászórjuk/beleöntjük az előre kimért lisztet és sót, majd összekeverjük azok. Ezután a kezünkkel mélyedést alakítunk ki a közepében, amelybe bele öntjük a három tojássárgáját, a teáskanálnyi zsírt, a tejfölt és a tejben futtatott élesztőt, a borsot (esetleg az említett chilit is) valamint a darált tepertőt.
HIRDETÉS
Az egymásra öntött alapanyagok halmazát kemény tésztává gyúrjuk, majd egy konyharuhával lefedve egy órát pihenni hagyjuk. Miután volt ideje magányában megkelni a tésztának, ujjnyi vastagságú lappá nyújtjuk, a tetejét bevagdaljuk (csak óvatosan, ha túl mélyre sikerül a vágás, sütés után hasonlatosabb lesz a művünk egy orgonafához, mint egy pogácsához), majd tojással megkenjük.
Belisztezett pogácsaszaggatóval körökre szaggatjuk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe belehelyezzük az étekkezdeményeinket.
Ha mindezzel megvagyunk, 210 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt meg is sül az isteni tepertős pogácsánk.
Jó étvágyat kívánunk!
Novák Donát
2019. október