hirdetés

Karácsonyi potpourri

A karácsonynak, csakúgy, mint általában a legtöbb ünnepi alkalomnak, megvan a saját illatvilága, mely elengedhetetlen az ünnepi miliőhöz. Míg húsvétkor a sonka és a tojás illatától nehéz a levegő, addig karácsonykor inkább a fűszeres, intenzív illatok kerülnek előtérbe, úgymint a forralt bor, a fahéj, a szegfűszeg, a fenyő, vagy éppen a citrusfélék, melyeket ilyenkor gyakrabban fogyasztunk.

Karácsonyi potpourri

Karácsonyi potpourri

hirdetés

Mindezen illatoknak természetesen meg kell jelennie a karácsonyi potpourri-ink készítése során is, de lássuk hát, mik is ezek pontosan és milyen formában érdemes felhasználni őket az illatosító készítésekor.

A karácsonyi potpourri legáltalánosabb összetevői és hozzávalói

Száraz összetevők:

Fahéjrúd, egész szegfűszeg, egész szegfűbors, vaníliarúd, egész szerecsendió, csillagánizs, szárított csipkebogyó, egész dió, mogyoró, fenyőtobozok, s némi szárított citromfű, vagy más egyéb, viszonylag gyenge illatú fűszerlevél, esetleg egy kevés szárított virágszirom (de nem sok és ne intenzív illatú!).

hirdetés

Szárított gyümölcsök:

Citrom-, narancs- vagy mandarinhéj, valamint szintén citrom-, narancs-, mandarin- és alma körszeletek 4, 6, vagy 8 oldalról irdalva.

Néhány egész gyümölcsöt is érdemes használni, úgy, mint függőleges irányba mélyen beirdalt és kiszárított citromot, lime-ot, narancsot és mandarint.

Őrölt összetevők:

Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs.

Illóolajok:

Narancsolaj, valamint fahéj-, vanília- és fenyő- (vagy örökzöld-) illóolaj.

A karácsonyi potpourri elkészítési módja:

Az összetevőket (akár mindet, vagy a kívánt illatintenzitásnak megfelelően, ebből-abból, többet-kevesebbet) tegyük egy jól zárható kerámia-, vagy üvegtálba, esetleg befőttesüvegbe, cseppentsük rájuk mindegyik illóolajból néhány cseppet, majd lezárt állapotban 4-6 hétig hagyjuk összeérni őket.

Mi mindenre jó a karácsonyi potpourri

Az elkészített potpuorri-t, tetszőleges elrendezésben, tegyük egy mutatós, például fatálba, helyezzünk mellé egy-két fenyőágat, vagy hangulatgyertyát (mely segít az illatpárolgásban, de vigyázzunk, úgy helyezzük el a gyertyát, hogy nehogy begyulladjanak a száraz összetevők!) és már készen is vagyunk a házi karácsonyi potpourri-val.

hirdetés

Fűzhetjük a nagyobb méretű összetevőket, például az egész, beirdalt gyümölcsöket, fahéjat, leveleket, szirmokat, egy madzagra is, melyet egy tű segítségével érdemes (még akár a gyümölcsök szárítása előtt) átvezetni a hozzávalókon. Ezt követően a már említett módon, illóolajokkal összeérlelt potpourri-t aztán kiakaszthatjuk a lakás bármely pontjára, ahol impozánsan és remekül fog mutatni.

A házi potpourri-ink felhasználásával remek ajándékok is készíthetők, például kis varrott, vagy kötött zsákocskába töltve remek illatosító válhat belőle az ilyesmit kedvelő barátaink számára. Gyermekeink szobáját is díszíthetjük (illóolaj nélkül készített) potpourri-ból készült figurákkal, vagy más egyéb fantázia alakkal.

Tipp:

Ha nem kedveljük az erőteljesebb illatokat a lakásban, akkor csak kevéske, vagy semennyi illóolajat se cseppentsünk az edénybe zárt potpourri-inkra, csak hagyjuk pár hetet összezárva a hozzávalókat és az is megteszi a kívánt hatást.

Tipp:

Mikor potpourri-ink idővel már veszít erőteljes illatából, rakjunk hozzá néhány újabb csepp illóolajat és zárjuk vissza ismét pár hétre az edényünkbe.

Kellemes ünnepi készülődést és boldog karácsonyt kívánunk!

2013. november

hirdetés
szürke
hirdetés