Karácsonyi potpourri

A karácsonynak, csakúgy, mint általában a legtöbb ünnepi alkalomnak, megvan a saját illatvilága, mely elengedhetetlen az ünnepi miliőhöz. Míg húsvétkor a sonka és a tojás illatától nehéz a levegő, addig karácsonykor inkább a fűszeres, intenzív illatok kerülnek előtérbe, úgymint a forralt bor, a fahéj, a szegfűszeg, a fenyő, vagy éppen a citrusfélék, melyeket ilyenkor gyakrabban fogyasztunk.

Karácsonyi potpourri

Karácsonyi potpourri

Mindezen illatoknak természetesen meg kell jelennie a karácsonyi potpourri-ink készítése során is, de lássuk hát, mik is ezek pontosan és milyen formában érdemes felhasználni őket az illatosító készítésekor.

A karácsonyi potpourri legáltalánosabb összetevői és hozzávalói

Száraz összetevők:

Fahéjrúd, egész szegfűszeg, egész szegfűbors, vaníliarúd, egész szerecsendió, csillagánizs, szárított csipkebogyó, egész dió, mogyoró, fenyőtobozok, s némi szárított citromfű, vagy más egyéb, viszonylag gyenge illatú fűszerlevél, esetleg egy kevés szárított virágszirom (de nem sok és ne intenzív illatú!).

Szárított gyümölcsök:

Citrom-, narancs- vagy mandarinhéj, valamint szintén citrom-, narancs-, mandarin- és alma körszeletek 4, 6, vagy 8 oldalról irdalva.

Néhány egész gyümölcsöt is érdemes használni, úgy, mint függőleges irányba mélyen beirdalt és kiszárított citromot, lime-ot, narancsot és mandarint.

Őrölt összetevők:

Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs.

Illóolajok:

Narancsolaj, valamint fahéj-, vanília- és fenyő- (vagy örökzöld-) illóolaj.

A karácsonyi potpourri elkészítési módja:

Az összetevőket (akár mindet, vagy a kívánt illatintenzitásnak megfelelően, ebből-abból, többet-kevesebbet) tegyük egy jól zárható kerámia-, vagy üvegtálba, esetleg befőttesüvegbe, cseppentsük rájuk mindegyik illóolajból néhány cseppet, majd lezárt állapotban 4-6 hétig hagyjuk összeérni őket.

Mi mindenre jó a karácsonyi potpourri

Az elkészített potpuorri-t, tetszőleges elrendezésben, tegyük egy mutatós, például fatálba, helyezzünk mellé egy-két fenyőágat, vagy hangulatgyertyát (mely segít az illatpárolgásban, de vigyázzunk, úgy helyezzük el a gyertyát, hogy nehogy begyulladjanak a száraz összetevők!) és már készen is vagyunk a házi karácsonyi potpourri-val.

Fűzhetjük a nagyobb méretű összetevőket, például az egész, beirdalt gyümölcsöket, fahéjat, leveleket, szirmokat, egy madzagra is, melyet egy tű segítségével érdemes (még akár a gyümölcsök szárítása előtt) átvezetni a hozzávalókon. Ezt követően a már említett módon, illóolajokkal összeérlelt potpourri-t aztán kiakaszthatjuk a lakás bármely pontjára, ahol impozánsan és remekül fog mutatni.

A házi potpourri-ink felhasználásával remek ajándékok is készíthetők, például kis varrott, vagy kötött zsákocskába töltve remek illatosító válhat belőle az ilyesmit kedvelő barátaink számára. Gyermekeink szobáját is díszíthetjük (illóolaj nélkül készített) potpourri-ból készült figurákkal, vagy más egyéb fantázia alakkal.

Tipp:

Ha nem kedveljük az erőteljesebb illatokat a lakásban, akkor csak kevéske, vagy semennyi illóolajat se cseppentsünk az edénybe zárt potpourri-inkra, csak hagyjuk pár hetet összezárva a hozzávalókat és az is megteszi a kívánt hatást.

Tipp:

Mikor potpourri-ink idővel már veszít erőteljes illatából, rakjunk hozzá néhány újabb csepp illóolajat és zárjuk vissza ismét pár hétre az edényünkbe.

Kellemes ünnepi készülődést és boldog karácsonyt kívánunk!

2013. november