Káposztás rakott karfiol lókolbásszal

A rakott karfiol, mint általában a rakott ételek, rendkívül sok módon elkészíthető, így teljesen igaz esetében is a mondás: "Ahány ház, annyi szokás!". Az alábbi verzió igencsak különleges és rendkívül gazdag íz világgal rendelkezik, ráadásul felettébb egészséges recept, annál is inkább, mivel még a lóhús is szerepel az összetevői között!

Káposztás rakott karfiol lókolbásszal

Káposztás rakott karfiol lókolbásszal

Hozzávalók:

1 fej karfiol

2 nagy tejföl (~fél liter)

1 liter tej

1 szál lókolbász (~15-20 dkg)

1/4 kg savanyú káposzta

3-4 maroknyi rizs

Só, őrölt bors, őrölt pirospaprika (édesnemes, vagy csípős, ízlés szerint)

Elkészítése:

A karfiolt daraboljuk fel apróbb darabokra, majd vágjuk karikákra a lókolbászt. A tepsi alját kenjük meg tejföllel, majd rétegezzük rá a karfiolt. Szórjuk meg rizzsel, aztán arra helyezzük a kolbászkarikákat, végül pedig halmozzunk rá savanyú káposztát. Ha ezzel megvagyunk, egy külön tálba keverjük össze a maradék tejfölt a liter tejjel, majd ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával, ízlés szerint.

Az így készült öntettel locsoljuk meg gazdagon a rakott karfiolt úgy, hogy az teljesen ellepje a tepsi tartalmát. Végezetül helyezzük kb. 170 °C-os sütőbe és süssük 1-1,5 órán át.

Káposztás rakott karfiol lókolbásszal, tepsiben

Káposztás rakott karfiol lókolbásszal

Tipp:

Szarvaskolbásszal, esetleg vaddisznóval is nagyon finom!

Tipp:

Akik szeretik a zsírosabb, szaftosabb egytálételeket, azoknak érdemes kissé megpirítani egy kis sertés, kacsa, vagy libazsíron a kolbászkarikákat, mielőtt a rakott karfiolba kerül.

Tipp:

Tetejét sajttal, bacon-el, pörccel, vagy akár debreceni páros kolbásszal is "megspékelhetjük", nem fogjuk megbánni!

Jó étvágyat kívánunk!

2014. július