Káposztás rakott karfiol lókolbásszal
A rakott karfiol, mint általában a rakott ételek, rendkívül sok módon elkészíthető, így teljesen igaz esetében is a mondás: "Ahány ház, annyi szokás!". Az alábbi verzió igencsak különleges és rendkívül gazdag íz világgal rendelkezik, ráadásul felettébb egészséges recept, annál is inkább, mivel még a lóhús is szerepel az összetevői között!
Káposztás rakott karfiol lókolbásszal
hirdetés
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 nagy tejföl (~fél liter)
1 liter tej
1 szál lókolbász (~15-20 dkg)
1/4 kg savanyú káposzta
3-4 maroknyi rizs
Só, őrölt bors, őrölt pirospaprika (édesnemes, vagy csípős, ízlés szerint)
Elkészítése:
A karfiolt daraboljuk fel apróbb darabokra, majd vágjuk karikákra a lókolbászt. A tepsi alját kenjük meg tejföllel, majd rétegezzük rá a karfiolt. Szórjuk meg rizzsel, aztán arra helyezzük a kolbászkarikákat, végül pedig halmozzunk rá savanyú káposztát. Ha ezzel megvagyunk, egy külön tálba keverjük össze a maradék tejfölt a liter tejjel, majd ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával, ízlés szerint.
hirdetés
Az így készült öntettel locsoljuk meg gazdagon a rakott karfiolt úgy, hogy az teljesen ellepje a tepsi tartalmát. Végezetül helyezzük kb. 170 °C-os sütőbe és süssük 1-1,5 órán át.
Káposztás rakott karfiol lókolbásszal
Tipp:
Szarvaskolbásszal, esetleg vaddisznóval is nagyon finom!
Tipp:
Akik szeretik a zsírosabb, szaftosabb egytálételeket, azoknak érdemes kissé megpirítani egy kis sertés, kacsa, vagy libazsíron a kolbászkarikákat, mielőtt a rakott karfiolba kerül.
hirdetés
Tipp:
Tetejét sajttal, bacon-el, pörccel, vagy akár debreceni páros kolbásszal is "megspékelhetjük", nem fogjuk megbánni!
Jó étvágyat kívánunk!
2014. július