Jóslatok a 2020-as évre - Izgalmas évnek nézünk elébe

Természetesen a világ vége ebben az évben sem maradhat el, de emellett még sok minden más érdekességet jósoltak erre az évre nagyobb hírű, és a talán kissé megkérdőjelezhetőbb munkásságú látnokok is. Az egyik leg(el)ismertebb közülük, Nostradamus szerint például ebben az évben nagyot változik majd a világ. Így például veszélybe kerülhet akár az amerikai elnök testi épsége is, miközben az emberek megtanulnak kommunikálni az állatokkal - egymással viszont kevésbé értenek majd szót.

Jóslás

Forrás: pixabay.com; Fotó: Javier Rodriguez; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/oracle-girl-photomontage-witch-2133976/

Eközben rájönnek, hogyan élhetnek akár kétszáz évig, már, ha a pusztító áradások és földrengések, vagy éppen a háború miatt meg nem halnak már jóval korábban. Mi mást is mondhatnánk - ha ennek csak a fele is beteljesedik, mozgalmas évnek nézünk elébe…

Kezdjük mindjárt a rossz hírrel: sajnos erre az évre is jutott egy világvége-prófécia. Jeane Dixont többen prófétaként tartották, tartják számon, s mások mellett Richard Nixon és Nancy Reagan is figyelemmel kísérték jövendöléseit. Állítólagos prófétai tevékenysége mellett Dixon kutyahoroszkópot és asztrológiai elveken alapuló szakácskönyvet is írt, mindemellett pedig a világvége időpontját is látta. Először 1962. február negyedikére tette ezt a végzetes időpontot, majd azt jósolta, hogy az Armageddon (vagyis a végső küzdelem) 2020-ban kezdődik, illetve történik meg.

Miután Nostradamus maga már évszázadokkal ezelőtt meghalt, nyilván valóan nem nevesített országokat és vezetőket, hanem inkább a leírások alapján igyekeznek behelyettesíteni a szereplőket és történéseket modern asztrológusok. Mindenesetre így is meglepően sok próféciája teljesedett be, ide értve Kennedy meggyilkolását és a 9/11-es amerikai terrortámadást is.

Nostradamus szerint - legalábbis a Daily Star által megkérdezett asztrológus tolmácsolásában - 2020-ban kitörhet a harmadik világháború, amely huszonhét éven át tarthat majd, s amely az eddigieknél is halálosabb és embertelenebb lesz, emellett pedig áradások, földrengések és terrorizmus is próbára teszik az emberiséget. A háborút a jóslat szerint két óriáshatalom viszálya okozza, ami mellett Európában főként az áradásokkal és a terrorizmussal gyűlik meg az emberek baja.

Szó esik az úgynevezett "Forró háborúról", amit mások nem világháborúként, hanem az éghajlatváltozás elleni küzdelemként értelmeznek, s eszerint végre megvívhatja az emberiség a maga harcát az egyre fojtogatóbb klíma további borzalmas következményeinek megfékezése érdekében, még ha bizonyos katasztrófákat, így például a földrengéseket, ezzel nem is állíthatnak meg. Kalifornia és Vancouver között a látnok szerint ezúttal óriási földmozgásra lehet számítani.

A próféciái szólnak pozitívabb eseményekről is, így például akár 200 évig is élhetnek az emberek egy új felfedezés segítségével, sőt, az állatokkal is szót érthetünk.

Craig Hamilton-Parker brit ezoterikus szerint Nostradamus jóslatai között szerepel, hogy az amerikai elnök életére törhetnek, ám ezúttal nem járnak sikerrel.

Emellett a jóslatokból azt olvasta ki a brit asztrológus, hogy Trump Oroszországgal köthet valamiféle megállapodást. A közel-keleti helyzetről csak annyit látott a könyvekben, hogy még 2019-ben kezdődő, ám a 2020-as évben is tartó háború dúl majd ezen a területen.

Ray Kurzweil inkább tudományos szemszögből igyekezett megközelíteni a világ jövendőbeli történéseit, s úgy vélte, hogy 2020-tól kezdődően 2050-ig olyan jelentős változásoknak lehetünk tanúi, mint például a telefonhívások háromdimenziós holografikus videóüzenetekre való felcserélése, egy új, egységes Világkormány megalakulása, illetve olyan számítógépek létrejötte, amelyek már képesek a Turing-tesztet is teljesíteni.

Ugyancsak 2020-ra teret hódít a vegetáriánus életmód Gustav Bischoff egykori húsipari elnök szerint, aki erről 1913-ban még a The New York Times-nak is nyilatkozott. Szerinte ez azért fog megtörténni, mert akkora hiány alakul ki a húsokból, hogy az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy húsokat egyenek. Ám akárhogy is nézzük, valóban egyre többen népszerűsítik a vegetáriánus (és vegán) életmódot, s az utóbbi években az egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokból valóban egyre népszerűbbé is kezd válni ez az étrend. Mi több, újabb, gazdasági szereplők által megfogalmazott "jóslatok" szerint 2020-ra a világ több pontján megjelenhetnek az áruházak polcain a "növényi húsok" is.

1937-ben Nikola Tesla azt az előrejelzést tette, hogy nagyjából 2020 körül az emberek felhagynak a kávé, tea és cigaretta használatával, mert belátják, hogy ezek "mérgek". A dohányzást illetően egyre közelebb ugyan Tesla jóslatának beteljesedése, ám a kávéról és a teáról nem úgy tűnik, mintha különösebben le akarna mondani az emberiség, ráadásul ma már úgy tudni, ezeknek az italoknak pozitív egészségi hatása is lehet.

A maga korában Sir Isaac Newton is megalkotta az ő elképzelését a jövőről, és eszerint egyre közelebb érkezünk az általunk ismert világ végéhez, amelynek végét ő 2060-ra tette, s már ezt megelőzően is érezhető jeleit jósolta a világunk összeomlásának. Ő úgy gondolta, hogy "jóslatát" a Bibliában olvasottak alátámasztják, s így természetesen a világ vége után ő is az új, Isten irányítása alatt harmóniában működő világ eljövetelére számít.

Vangelia Pandeva Dimitrova - vagyis Baba Vanga - 1911-ban született, s 1996-ban bekövetkezett haláláig több olyan jóslatot is mondott, amely aztán beteljesedett, köztük a Szovjetunió felbomlását és az Ikertornyok elleni merényletet. A fiatalon megvakult bolgár jövendőmondó a 2020-as évre vonatkozóan számos földrengést jósolt, és azt állította, Pakisztánban, Indiában, valamint Kína, Japán és Indonézia egyes részein is pusztító cunamik következnek majd be. Számunka nem túl kecsegtető az a jóslata, miszerint 2020-ban összeomlik majd Európa gazdasága, de még így is jobban járuk, mint az oroszok, akiknél "óriási meteor csapódik be". A vak jósnő szerint az orosz elnököt megpróbálják merénylettel elmozdítani helyéről, miközben az amerikai vezető hányással, hallásvesztéssel és agyi sérüléssel járó "titokzatos betegségben" szenved majd.

D. A.

2019. december