Jó és rossz koleszterin

A koleszterinről első hallásra szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy ódzkodni kell fogyasztásától, hogy szintje minél alacsonyabb, annál jobb, egyszóval, hogy valami számos veszélyt rejtő, rossz dolog. Sejthető természetesen, hogy mindez nem teljesen van így, kezdve attól, hogy megkülönböztetünk "jó"(HDL) és "rossz" (LDL) koleszterint, ráadásul koleszterint a szervezet is termel és fontos szerepet játszik eme anyag a sejtek és a hormonok felépítésében is.

Jó és rossz koleszterin

hirdetés

Bizonyos mennyiségű koleszterin a vérben tehát létfontosságú és természetes. Az LDL koleszterin esetében sem jelent mindig problémát, ha az elfogyasztott ételektől átmenetileg magas a szintje. Ez csak akkor okozhat gondot, ha a fokozott állapot éveken keresztül fennáll, ugyanis ekkor a szervezetben úgynevezett plakk, vagyis lerakódás képződik az erek falán, ami érelmeszesedéshez vezethet. Magas koleszterinszint nem csak a helytelen táplálkozás következtében állhat fenn tartósan, hanem például sok esetben genetikai okok is meghúzódhatnak a háttérben.

A rossz koleszterin magas szintje ellen úgy védekezhetünk, ha kerüljük a nagy mennyiségű állati zsiradékot, illetőleg, ha húst eszünk, akkor inkább szárnyasokat, vagy halat választunk. A nagy fizikai aktivitás is elősegíti a megfelelő koleszterinszint paraméterek elérését. A jó koleszterin jelenléte szintén csökkentőleg hat a rossz koleszterin mennyiségére és a lerakódások elkerülésére. A jó koleszterin dominálását sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával segíthetjük elő, melyek gazdagon tartalmaznak szterineket. A növényi szterinek megakadályozzák az állati zsiradékokkal belénk került rossz koleszterin emésztőrendszerből való felszívódását és ez által véráramba kerülését, ugyanakkor nem csökkentik a vérben lévő jó koleszterin szintjét, így duplán jótékony hatással bírnak. Ilyen szterinben gazdag növény például a cékla, kelbimbó, hagyma, narancs, olíva és a mogyoró.

hirdetés

Mindezekből fakadóan kitűnik, hogy már fiatal korban fontos az időnkénti kontroll, s, ha gyakran magas a rossz koleszterinszint a vérben, ekkor még némi életmód változtatással könnyen elkerülhető a súlyosabb szív és érrendszeri betegségek kialakulása. Mindamellett érdemes azért arra is ügyelni, hogy nem feltétlenül rossz az állati zsiradékok (főként a vörös hús) időnkénti fogyasztása, hisz a szervezetünk számára sok hasznos anyagot tartalmaznak. Megjegyzendő továbbá, hogy a jó koleszterin túlzott bevitele is ugyanúgy káros lehet az egészségünkre hosszútávon. A legjobb tehát, ha törekszünk a minél változatosabb, kiegyensúlyozottabb táplálkozásra, így biztosak lehetünk abban, hogy mindenből, ez által a koleszterinekből is, a megfelelő mennyiség jut majd a szervezetünkbe, ekképpen nem eshetünk túlzásba egyik irányba sem.

hirdetés

2012. október