Jet lag? Kerülje el!

Aki már utazott hosszabb távolságokra időzónákon keresztül, biztos ismerős neki ez a fogalom. Az a fáradtság, ami akkor környékezi meg az embert, ha saját, jól meg szokott időzónáját elhagyva egy más fajta időrendre kell átállnia. Ilyenkor szervezetünk belső órájának természetesen szüksége van némi időre az átálláshoz.

Jet lag? Kerülje el!

Persze szervezetünk annál nehezebben birkózik meg ezen idő (ill. napirendbeli) átállással, minél több időzónán haladunk keresztül. A több időzónán keresztüli utazásnál a testünktől nem várhatjuk el, hogy azonnal alkalmazkodni tudjon az új "időszámításra", ezért lép fel e közérzetbeli változás. Tapasztalt utazók véleménye szerint ennek megszűnésére legalább egy napra van szükségünk. A Jat lag (időzónaváltás-szindróma, vagy desynchronosis) a szervezet természetes módon működő 24-25 órás ciklusát kétségtelenül felborítja. A hirtelen jött, gyors változás hatására a tünetek nagyon változatosak lehetnek: ingerlékenység, levertség, kimerültség, alvászavar, koncentrációs zavarok. Számos gyakorlati módszer van azonban a Jat lag okozta problémákra orvoslására.

Nem csak e tünet együttes kivédésére igaz, de általában is törekedjünk arra, hogy testünk belső órájával összhangban éljünk. Ha például már az utazás előtt is rendszertelen időben fekszünk és kelünk, az nem segít az új időzónára való átállásban. Inkább fogadjuk meg azt a jó tanácsot, hogy azelőtt, mielőtt útnak indulnánk, pár nappal már vigyünk rendszert az életünkbe a napi rutinszerű cselekedeteknél (felkelés, reggelizés, ebéd, ...) a cél időzónához igazítottabb formában. A kiutazás előtti napokban próbáljunk meg eleget aludni és valamivel többet is a szokásosnál (például tizenöt perccel). A megszokottól kevesebb alvás a kiutazás előtt tovább ronthatja az érkezést követően fellépő Jet lag tüneteit! Tudatosan, lelkiekben is készüljünk fel arra, hogy huzamosabb ideig más időzónában fogunk tartózkodni. Óránkat már a kiutazás előtti napokban is átállíthatjuk célállomásunk idejére. Így rá-rá pillantva kevésbé lesz természetellenes a jól bejáratott ciklusunktól való eltérés az első napokban.

Ha megválaszthatjuk utazásunk idejét, akkor utazzunk nappal, így a célállomásunkra este érkezünk meg, ezzel is segítve szervezetünket az átállásban. Itt aztán egy kiadós vacsora után feküdjünk is le, aludni. Próbáljuk meg minél előbb átvenni a helyi szokásokat, ez talán az egyik legsarkalatosabb pont. Apróságnak tűnik, de mindez segíteni fog a gyors alkalmazkodásban. Ilyenkor persze még szervezetünk úgy érzi, alvásra lenne szüksége és hajlani fogunk arra, hogy gyakorta szundítsunk egyet, ám ne tegyük! Keressünk társaságot, töltsük el mozgalmasan a délutáni órákat, még akkor is, ha a régi időzónánkban akár már késő estének is számít a kérdéses időpont.

Természetesen a jó közérzet mindennél előrébb való, így ha mégis szundikálni térnénk, tegyük azt minél rövidebb ideig, például egyetlen órácskára. A legújabb kutatási eredmények szerint a testmozgás is lerövidíti a Jet lag okozta tüneteket, így, ha rendszeresen jártunk sportolni a kiutazás előtt, ezt az új helyen is nyugodtan folytassuk, továbbá próbáljunk meg minél többet a napon tartózkodni, mert a napfény stimulálja szervezetünk biológiai óráját és segíti az új életritmus felvételében.

Végezetül, legutolsó tanácsként érdemes megemlíteni, hogy természetesen a hazaút előtti, utáni időszakban is érdemes a fent ismertetett módon eljárnunk, hisz ne feledjük, ekkor ismét időre lesz majd szüksége szervezetünknek a visszaállásra!

2013. január