Január utolsó napján érdemes az eget kémlelni: vérhold, szuperhold és "kék hold" is lesz egyszerre

Január végén szuperholdnak, valamint egy bizonyos "vérholdnak" nevezett jelenségeknek is a tanúi lehetünk 2018-ban, így aztán érdemes lehet a hónap utolsó napjának éjjelén az égboltot kémlelni. Érdekesség továbbá, hogy szokatlan módon a január 31-ei telihold ebben a hónapban már a második lesz – előtte január elsején volt telihold.

Vérhold

Vérhold

hirdetés

Egészen parádés jelenségeket figyelhetünk meg január végén, ha a Holdat figyeljük, hiszen immár 150 éve nem fordult elő olyan, hogy egyazon napon lehessünk tanúi az úgynevezett, 2,5 évente megfigyelhető "kék holdnak", valamint a "vérholdnak" és a szuperholdnak is.

Persze, elsőre talán különösnek hatnak a fenti kifejezések, de nem valamiféle "boszorkányságról", hanem viszonylag ritka jelenségekről van szó.

hirdetés

Így például szuperholdnak azt nevezzük, amikor a Hold az ellipszis alakú Föld körüli pályáján a bolygónkhoz a lehető legközelebb eső részén helyezkedik el.

Szuperhold

Szuperhold

Szabad szemmel ugyan általában nem sok változást fedezhetünk fel a szuperhold és egy "átlagos" telihold között, de 14 százalékkal nagyobbnak, és 30 százalékkal fényesebbnek láthatjuk kísérőnket.

Gyakran "kék holdnak" nevezik azt, amikor egy hónapon belül második alkalommal is telihold látható az égen – és nem kell meglepődnünk azon sem, hogy a vörös színre utaló "vérhold" és a "kék hold" egyazon napon lesz megfigyelhető, hiszen ennek a megnevezésnek semmi köze ahhoz, hogy milyen színben pompázik majd bolygónk kísérője.

Kék hold

Kék hold

Ezzel szemben a "Blue Moon" megnevezés a "belewe", vagyis "áruló" kifejezésben gyökerezhet, miután a megszokotthoz képest korai megjelenésével a Hold "átejtette az embereket".

hirdetés

Mindezen túl január 31-én teljes holdfogyatkozás is lesz, ami sajnos az előtt veszi kezdetét, hogy nálunk felkelne a Hold, így aztán nem is csodálhatjuk meg a jelenséget annak teljes pompájában. Az égitestet holdfogyatkozás alkalmával vöröses színűnek láthatjuk, ezért nevezik a jelenséget gyakorta "Blood Moon-nak", avagy "vérholdnak".

Diós Anita

2018. január