Irány a türkizkék Adria

Kétségtelen, hogy Horvátország az egyik legkedveltebb úti cél hazánkban, ami nem is csoda, hiszen, közel van, a tenger csodálatos, s aki már egyszer is eltöltött partján egy naplementét, azt örökre rabul ejti!

Adria

Adria

Végre itt a nyár, ledobhatjuk magunkról egy kicsit a terheket, és a sokszor ormótlan és kényelmetlen ruháinkat is lazábbra, kényelmesebbre cserélhetjük. Mindenkinek kijár egy kis pihenés, ne habozzunk, tehát és ha van rá lehetőségünk, mindenképpen vegyük nyakunkba a világ egy újabb felfedezésre váró szegletét!

Ha már meleg és napsütés, akkor vízpart, tenger, legyen akár a Balaton, vagy a mesés Adria. Horvátország híres változatos, néhol szikláktól csipkézett, máshol finomhomokos tengerpartjáról, melyeknek köszönhetően bárki megtalálhatja a számára legalkalmasabb kikapcsolódást. Napozhatunk, úszhatunk, búvárkodhatunk, hajózhatunk, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk a mesés tájban. S, ha már Horvátország, nem feledkezhetünk meg a közös múltról sem, barangoljuk hát be a számos középkori hangulatú várost, kutassuk fel a közös gyökereket és ez által ne csak testünk, hanem lelkünk is kényeztessük.

Kár is lenne tovább szaporítani a szót, inkább lássunk néhány hasznos tanácsot és információt:

A Horvát Köztársaság (Republika Hrvatska) a mediterrán éghajlatú Adriai-tenger partján, a Balkán-félszigeten helyezkedik el, öt szomszédos országa északnyugatról indulva az óramutató járásával megegyező irányba: Szlovénia, Magyarország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró.

Fővárosa a körülbelül 700 000 lakost számláló Zágráb. Szárazföldi területe 56 594 km2, népessége körülbelül 4,3 millió fő. Éghajlata szempontjából az ország belső területein kontinentális, még a tengerparti részeken mediterrán hatás érvényesül. Horvátországban az aktuális pénznem (2012) a Horvát Kuna (HRK), melynek árfolyama 35-40 Ft környékén mozog.

Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus, feltehetőleg tengerparti várost, és mindenki készen áll a nyaralásra, arra ügyeljünk, hogy legkésőbb az indulást megelőző este gondosan igyekezzünk megtervezni odajutási útvonalunkat. Ha autóval indulunk útnak, a legnépszerűbb és legkézenfekvőbb a letenyei határátkelőhely (ahol Kunát is lehet váltani), mely Budapesttől számítva 230 km-re található. Horvátországba elegendő minden féle típusú érvényes magyar személyigazolvány, ám azon gyermekek részére, akik még nem rendelkeznek vele, útlevél szükséges (2012-es állapot!).

Horvátország, bár még nem Uniós tagállam, mégis elfogadja az ottani egészségügy az EU-s Tb kártyát, melyet érdemes kiváltani. A határon való átkelést követően az út az autópályára visz fel, ahol fizetős kapu található. Jegy húzását követően haladhatunk tovább Zágráb felé, ami előtt nem sokkal tér véget a pálya, itt jelenleg 36 kuna díjat kell fizetnünk. Zágrábnál aztán át kell térnünk a Lubljana felől érkező autópályára, és ezt követően haladhatunk úti célunknak megfelelően, a tengerpart felé. Ha más módon, vonattal, esetleg busszal utazunk, akkor útvonaltervezés szempontjából természetesen nem is kell másra odafigyelnünk, minthogy le ne késsük járatunkat.

Adria

Végezetül következzék ajánlónak néhány a mostanság legkedveltebb Horvátországi üdülőhelyek közül: Rijeka (Fiume), Senj, Zadar, Crikvenica, Sukosan, Medulin vagy például a tipikus dalmát Makarska.

Jó nyaralást kívánunk a türkizkék Adrián!

2012. június