Ínyenc hamis fasírt
Vannak, akik bár rajonganak a fasírozottért, ugyanakkor, nem igazán szívlelik a húst. Az alábbi hamis fasírt recept nekik kínál egy lehetséges, ízletes megoldást!
Ínyenc hamis fasírt
Hozzávalók (4 közepes fasírt elkészítéséhez):
25 dkg zsemlemorzsa
2 egész tojás
1 dl víz
4 evőkanál zsír (sertés vagy kacsa), vagy margarin
8 gerezd fokhagyma
Só
Brs
Őrölt piros paprika (édes vagy csípős)
Elkészítése:
Elsőként a zsemlemorzsát és a tojást villával törve elegyítjük, majd fűszerezzük és a megfelelő állag biztosításához hozzáadjuk a vizet és a zsiradékot. Ezt követően hozzáadjuk az apróra reszelt fokhagymát és alaposan elkeverjük (homogenizáljuk) a masszát, majd tetszés szerint formázzuk. Végezetül előmelegített forró olajban kisütjük.
Köretként, de önmagában is ajánljuk.
Tipp:
Ha az egybe gyúrt masszát 1-2 órára (esetleg akár egy napra, de ez esetben hűtőben!) állni hagyjuk, sokkal jobban összeérnek az ízek, fokozva ezzel a kulináris élményt. Megjegyzendő, hogy a folyamat során a zsemlemorzsának is ideje van jobban megszívnia magát, így szaftosabb fasírtot kapunk!
Tipp:
Amennyiben rántott húspanírozás után megmaradt zsemlemorzsát és tojást használunk, a bennük megforgatott rántanivalók íze is remekül érvényesül benne, így még kiválóbb köretet készíthetünk belőle. (Például rántott hal esetében a fokhagyma remekül harmonizál!)
Tipp:
Könnyű formázhatósága miatt gyermekeknek játékos formákat készíthetünk, de remekül feldobhatjuk vele a vegyes rántott tálakat is. Tépkedett darabokban kisütve a szélek kesze-kusza kiálló részei ropogósra pirulnak.
Tipp:
Margarinnal készítve vegetáriánusok számára is ideális étek.
Jó étvágyat kívánunk!
Nagy Gyula
2012. március