Íme, három hírhedt "szellemjárta" birtok az Egyesült Államokban, melyektől mindenkit garantáltan kiráz a hideg

Az elhagyatott házakban járva, elnézve az ott hagyott, akár évtizedekkel korábban nyomtatott újságok lapjait, végigböngészve az akkori vezető híreket, vagy éppen kezünkbe véve a poros fotókat, amelyeken a már talán halott, de a képeken még nagyon is életerős emberek arcát láthatjuk, gyakran különös borzongást élünk át. Ilyenkor szokatlanul személyes módon láthatjuk szemeink előtt magát a megfejthetetlen, kicselezhetetlen időt...

Szellemkastély

Szellemkastély (Forrás: pixabay.com; Fotó: Thomas Budach; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/hu/k%C3%ADs%C3%A9rtetj%C3%A1rta-kast%C3%A9ly-1802413/)

hirdetés

Nem csoda, ha az elmúlás jeleit látva "borsózni kezd a hátunk", és ez a fajta félelem, vagy inkább megrettenés alighanem nagyban hozzájárult azoknak a legendáknak a megszületéséhez, amelyek szerint bizonyos épületekben továbbra is holtak lelke bolyong.

Lényegében szinte bármilyen országban járva, a legsokfélébb kulturális közegekben belebotolhatunk olyan történetekbe, amelyek kísértetjárta házakról szólnak - így az Egyesült Államokban is több nevezetes szellemlakta helyet tartanak számon.

Kísérteti muzsikájáról hírhedt az Epperson House

A maga 56 szobájával és a Tudor-korabeli megjelenésével az Epperson house már önmagában is figyelemre méltó építmény, de újabb furcsaság vele kapcsolatban, hogy eredeti tulajdonosa mindössze két évet élt a házban - ezután meghalt. A Missouri Egyetem közelében található épület szellemjárta helyként vált ismertté, az oda látogatók pedig újabb és újabb hátborzongató élményekről számoltak be.

Epperson House - USA

Az Epperson House épülete (Forrás: By Nightryder84 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68739702)

Az egyetem szerint ráadásul az egyik volt zenész hallgatójuk szelleme állítólag a nappaliban időnként megszólaltatja az orgonát.

hirdetés

A biztonsági őrök rejtélyes lábnyomokra is rábukkantak az ingatlan területén, egy rendőr pedig a ház előtt úgy érezte, mintha valaki hátulról a szolgálati autójának ütközött volna. Amikor a rendőr ellenőrizte, hogy történt-e valamilyen sérülés az autón, azt kellett látnia, hogy semmi baja nem lett a járműnek.

Valóságos szellem-laktanya a Ferry Plantation House

A Virginia Beach-i téglaháznak olyan sok a szellem-lakója, hogy már-már egy kisebb falu is megirigyelné a népességét. Legkevesebb tizenegy különböző ott kószáló lélekről számoltak be - ráadásul nem is egyazon időben, így tehát nem zárható ki olyan "szégyenlős" szellemek felbukkanása sem, akiket ezek után vélnek látni a ház látogatói.

Ferry Plantation House - USA

A Ferry Plantation House (Forrás: By Rlevse, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11750466)

Az épületet 1830-ban húzták fel, de már az elején úgy tűnt, valami nem stimmel. A legenda szerint táncoló tűzlabdák jelentek meg a tető felett, és egy fehérbe öltözött nő szellemét is gyakorta látni vélték.

Mindennek tetejébe kisgyermek-szellemekről is akadnak beszámolók, és egy idős afroamerikai férfi szelleme is gyakorta jelenik meg a történetek szerint. Utóbbi egyébként talán a legborzongatóbb jelenség, mert állítólag az - egyébként befalazott - kandallóban is tüzet gyújt néha.

Babasírás és megmagyarázhatatlan jelenségek a Croke-Patterson Mansion-ben

Az 1890-ben épült hatalmas, kastélyszerű denveri Croke-Patterson Mansion beszámolók szerint egészen különös eseteknek szolgált színhelyéül.

Croke-Patterson Mansion - USA

A Croke-Patterson Mansion épülete (Forrás: flickr.com; Fotó: Jeffrey Beall; Licenc: CC BY-ND 2.0; Link: https://www.flickr.com/photos/denverjeffrey/3600942783)

Az 1970-es években különösen is sok rémisztő eset történt - ekkor az épület felújításon esett át. Az első gyanús dolog az volt, hogy a munka alig-alig haladt, mivel állítólag amit napközben elvégeztek, másnap reggelre újból ugyanúgy várta a dolgozókat, mint az előző nap reggelén. A tulajdonosok bűncselekményre gyanakodtak, és három őrkutyát is vettek, amelyektől az esetleges tolvajok távol tartását remélték. Csakhogy másnap reggelre az egyik kutya tetemére a ház előtt találtak rá, miután az feltehetőleg kiugrott az ablakon éjjel. Másnap éjjel egy második kutya is kiugrott, s ugyanúgy elpusztult. A harmadik ebre úgy találtak rá, hogy egy sarokba húzódva, látszólag rémülten bujdosott.

hirdetés

A házban megszállt vendégek és az ott lakók olykor keserves babasírást hallottak a padlásról, egyes pletykák szerint egy gyermeket falaztak be az épületbe.

Akadtak olyanok is, akik a padláshoz vezető lépcső végénél megmagyarázhatatlanul, hirtelen kifulladtak - mindezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a ház egy korábbi lakója éppen a mérges gázok miatt halt meg, a padláson elkövetett öngyilkosság következtében.

Diós Anita

2018. november