HIRDETÉS

Így készül a mézeskalács - rendhagyóan, méz nélkül

A mézeskalácsnak már az illatáról is a karácsony juthat eszünkbe, és bár természetesen nem állíthatjuk, hogy nincs karácsony mézeskalács nélkül, vele azért mégis csak hangulatosabb... A mézeskalácsokat pedig a cukros máz - vagy íróka - teszi igazán tökéletessé, amellyel a kis süteményeket kedvünk szerint dekorálhatjuk.

Díszes mézeskalácsok

Hogy milyenre is formázzuk, és hogyan díszítjük a mézeskalácsainkat, annak csakis a fantáziánk szabhat határt!

A mézeskalács az egyik nagy karácsonyi kedvenc, amely ráadásul nemcsak rendkívül ízletes és illatos, de roppant látványos is - kiváltképpen akkor, ha kedves kis formákat szaggatunk belőle, amelyeket aztán cukormázzal dekorálunk ki.

De hogyan is készül a mézeskalács? Alább egy hagyományos fűszerekkel, de méz nélkül készülő változatot mutatunk be.

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

Díszes, karácsonyi mézeskalácsok

A tésztához

2 és 1/2 csésze (315g) liszt

1/3 csésze (75g) barnacukor

1/2 teáskanál (3g) só

1 teáskanál (3g) őrölt fahéj

2 teáskanál (4g) őrölt szárított gyömbér

1/2 teáskanál (2g) őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál (1g) őrölt szegfűszeg

1 teáskanál (6g) szódabikarbóna

1/2 csésze (113g) vaj

1/3 csésze (100g) melasz

1 tojás

A cukros írókához

1 csésze (120g) porcukor

1-2 teáskanál (15-30ml) citromlé vagy tej

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz összetevőket, vagyis a lisztet, a sót, a fűszereket és a szódabikarbónát.

2. Egy másik tálban pedig a vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a melaszt is, és keverjük el alaposan.

3. Keverjük össze a két tál tartalmát, majd válasszuk két részre a tésztát. A két adag tésztát csomagoljuk fóliába, majd legalább egy óráig hagyjuk a hűtőben.

4. Nyújtsuk ki a tésztát két réteg fólia között, nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra. Ha ropogósan szeretjük a mézeskalácsot, ennél vékonyabbra, ha puhábban, vastagabbra érdemes nyújtani.

5. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, közben béleljünk két tepsit sütőpapírral.

6. Szaggassuk ki a tésztát, majd helyezzük őket a tepsikre - ügyeljünk arra, hogy hagyjunk közöttük némi helyet.

7. Süssük (a kiszaggatott darabok méretétől függően) 7-10 percig.

8. Az íróka elkészítéséhez egyszerűen keverjük össze a cukrot és a citromlét, az így elkészült masszát pedig kanalazzuk egy habzsákba, majd tetszésünk, kreativitásunk szerint dekoráljuk a süteményeket.

Diós Anita

2017. november