Így készítsd az eredeti "töklámpást"

A Halloweenhez sokak szerint hozzátartozik a faragott töklámpás is, pedig eredetileg koránt sem volt ez így! Aki valóban szeretne visszanyúlni az angolszász hagyományokhoz, kedves kis díszt faraghat magának tarlórépából, méghozzá egészen egyszerűen.

Töklámpás

Forrás: pixabay.com; Fotó: Jill Wellington; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/jack-o-lanterns-lit-pumpkins-3735386/

Nem csoda, hogy napjainkban inkább már a sütőtökökbe faragnak kegyetlen arcokat a Halloween közeledtével, hiszen a tök belseje puhább, a mérete pedig tekintélyesebb, mint a tarlórépáé.

Mégis, az eredeti angolszász hagyomány szerint a gyakran takarmányként is hasznosított tarlórépát használták lámpásként.

Tarlórépa

A tarlórépa belseje jóval keményebb, mint a töké, s így nehezebben faragható, formázható lámpássá. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Marie Czarnecki; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/turnip-peeled-pink-white-vegetable-4066383/

Ahogyan az English Heritage a videójában egyértelművé teszi, a monda szerint egy Jack nevű férfi egy tarlórépába faragott félelmetes arcot, miután alkut kötött az ördöggel, aztán a répába egy izzó széndarabot tett, és azt használja lámpásként, miközben elátkozva bolyong a sötétben.

Hasonló tarlórépa-lámpást készíthet otthon bárki maga is, s ehhez nem is lesz szüksége másra, mint az alábbi hozzávalókra:

Egy nagy tarlórépa

Kés

Sniccer

Ceruza

Kanál

Egy teamécses

Gyufák

Egy tálca

Íme, a videó a készítésről!

A lámpás elkészítéséhez vegyük a tálcát, amelyen dolgozni fogunk, majd efelett vágjunk le egy picit a répa aljából úgy, hogy biztonságosan és biztosan megálljon a tálcán. Ezután felülről is vágjunk le egy széles részt, amiből a fedő lesz, de ügyeljünk rá, hogy maradjon majd hely az arcnak is.

Ha ez megvan, vágjuk körbe (nem túl vékonyan) belülről a répát, majd egymásra merőleges vágásokkal a belső körben lazítsuk fel a répa húsát - így könnyebb lesz kiszedni a belsejét.

Egy kanállal kaparjuk ki a már fellazított belső részt, az aljánál figyeljünk arra is, hogy elég egyenes legyen a teamécses biztonságos megtartásához. Ezután ceruzával skicceljük fel az arcot, majd ezt vágjuk ki a sniccerrel a répa oldalából.

Ha kész, már csak egy mécses kell bele! A meggyújtott mécsest soha ne hagyjuk őrizetlenül - ha pedig mégis így tennénk, a ledes "mécsesek" a nekünk valóak!

Diós Anita

2019. szeptember