hirdetés

Így készíthetünk kellemesen omlós Kossuth-kiflit!

A Kossuth-kifli nevének eredete ugyan nem egészen ismert, de annyi bizonyos, hogy a patkó formájú mandulás töltött pozsonyi kifli Kossuth Lajos nagy kedvencei közé tartozott, és nem egyszer az ebédjét is ezzel koronázta meg. A Zöldfa fogadóban egyébként a Pozsonyban ülésező országgyűlés több tagja is gyakorta fogyasztotta a mandulás pozsonyi kiflit, amely az egyik legnépszerűbb édesség volt abban az időben.

Kossuth-kifli

A Kossuth-kifli, amit sokan csak holdacska néven ismerünk, Kossuth Lajos nagy kedvencei közé tartozott. (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin; Helyszín, idő: Budapest - 2019. május 4.)

hirdetés

Maga a Kossuth kifli is Pozsonyból, ezen belül is Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjéből terjedt el, és máig rendkívül kedvelt sütemény. Sokunknak holdacska néven lehet ismerős. Szerencsére nem nehéz elkészíteni, így aztán bátran nekiláthatnak azok is, akik még nem számolják magukat a profi hobbicukrászok közé... Sőt, újabb nagy előnye ennek a desszertnek, hogy nem fog rámenni az egész nap a sütés-főzésre, hiszen háromnegyed óra alatt jobb esetben el is készül.

Hozzávalók (kb. 26 "kiflihez")

20 dkg liszt

20 dkg cukor

20 dkg vaj

12 dkg dió

4 tojás

0,5 tasak sütőpor

1 tasak vaníliás cukor

hirdetés

Elkészítés:

1. Miután előmelegítettük a sütőt 180 fokra, vajazzunk ki egy 20 x 32 centiméteres tepsit. Vágjuk össze a diót nagyobbacska darabokra.

2. Egy tálban keverjük el a sütőport és a lisztet, majd másik tálkákba válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. Újabb tálban a cukrot keverjük habosra a vajjal, ehhez adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a sütőporos lisztet.

3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá. Ha ezzel elkészültünk, a habot óvatosan forgassuk a keverékbe, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze.

4. Töltsük a masszát a tepsibe, majd süssük kb. fél óráig. Ha ezután a tésztába szúrt tűre már nem ragad a tésztából, akkor megsült a sütemény.

hirdetés

5. Miután kihűlt, szúrjunk ki kis „kifli” formákat a süteményből, ezeket porcukorral díszítve tálalhatjuk.

Diós Anita

2019. május