Húsvéti fonott kalács

A finom, foszlós fonott kalács hazánkban szinte egyet jelent a húsvéttal és a tavasszal, hiszen ekkor hagyományosan szinte biztosan került az asztalokba ebből az ízletes finomságból. Annál is inkább, mert az asszonyok kosárban vitték magukkal a misére, hogy aztán a család azt a többi szentelt étellel együtt megegye.

Húsvéti fonott kalács

Húsvéti fonott kalács (Forrás: Blog.hu)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

50 g cukor

2 tojás (egy a tésztába, egy a kenéshez) + 1 tojássárgája

2 dl habtejszín

1 dl zsíros tej

2 dkg friss élesztő

1 csipet só

Elkészítés:

1. Helyezzük a lisztet, cukrot, szoba-hőmérsékleti tejszínt, tejet, élesztőt, az egyik tojást és egy tojássárgáját, valamint a csipet sót a robotgépbe, és dagasszuk addig a tésztát, amíg az fényes, ruganyos lesz. Ha kézzel dagasztjuk, előzőleg futtassuk fel az élesztőt langyos tejben.

2. Ha úgy látjuk, elég ruganyos a tészta, takarjuk le 30 percig, és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten.

3. Enyhén lisztezett felületen vágjuk a tésztát három (vagy, ha másféle fonatot készítenénk, akár több) darabra, és a darabokból formázzunk kis labdákat, amelyeket letakarva pihentessünk még negyed óráig.

4. A tésztagömböcökből készítsünk hurkákat, majd ezekből fonjuk meg a kalácsot. Ha kész, kenjük meg egy felvert tojással, és takarjuk le újabb 40 percre, amíg duplájára kel.

5. Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 170 fokra, majd ebbe tegyük bele a kalácsot. Fél-háromnegyed óra alatt a kalács eléri az ideális színt és állagot, ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt szeleteljük fel.

Diós Anita

2018. március