Hohe Wand Természeti Park

Az Alsó-Ausztria (Niederösterreich) déli részén található természeti park az egyik legkedveltebb célpontja a bécsi kirándulni vágyóknak, de természetesen nem csak a fővárosból, hanem szinte a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók. Nem is csoda, hisz a fennsíkról bámulatos panoráma nyílik a környező vidékre és a jól kiépített park számos családbarát programmal is büszkélkedhet!

Hohe Wand Természeti Park

A Hohe Wand Természeti Park üdvözlő táblája

hirdetés

A Soprontól mindössze 50 kilométerre (kb. 1 órányira) lévő Hohe Wand, azaz "Magas Fal" Természeti Park lényegében egy 800 és 1135 méter magasan elterülő, többnyire erdőség borította fennsík, mely a különféle (könnyebb-nehezebb) túra és sziklamászó útvonalakkal való ellátottságának köszönhetően egész éven át jól járható.

Hohe Wand Természeti Park autóút

Hohe Wand Természeti Park autóút

A Natúrpark bizonyos pontjain (pl. a Skywalk-nál, a vadasparknál, stb.) becsületkassza működik, hétköznapokon egy egyszeri belépési díjat ezek valamelyikénél kell megfizetni, míg hétvégén és ünnepnapokon a park autóútjának bejáratánál kell mindezt megtennünk. A parkba a belépő jelképes, jelenleg (2013) 6 éves kor alatt ingyenes, gyermekeknek (6-15 éves korig) 1 €, felnőtteknek (15-éves kortól) 1,8 €, valamint, amennyiben autóval érkezünk, az esetben, hétvégi napokon (de csak hétvégén!), ehhez még hozzá jön egy 2 Euro-s autójegy is (buszok esetén ez 7 €, valamint motornál 1 €).

hirdetés

Mindez azonban igencsak megéri, hiszen cserébe a parkon belül jól kiépített autóutak, számos turista ösvény, valamint vagy egy tucatnyi kikapcsolódási lehetőség vár ránk, melyek többsége kifejezetten családi program!

Hohe Wand Természeti Park belépő

Hohe Wand Természeti Park belépő

Találhatunk itt többek között játszótereket, kilátótornyot, vadasparkot (gímszarvasokkal, kőszáli kecskékkel, muflonokkal, zergékkel, lámákkal, vaddisznókkal, pávákkal és még sok más állatkával), ahol a helyben kapható csemegékkel természetesen etethetjük is az állatokat, állatsimogatót, sőt, még kiépített mese utat is, ahol lehetőségük van trükkös és érdekes feladatokat megoldani a kicsiknek túrázás közben.

Hohe Wand vadaspark (állatkert), játszótér

Hohe Wand vadaspark (állatkert), játszótér

A park egyik fő nevezetessége továbbá az úgynevezett "Skywalk" kilátóterasz, mely egy sziklaszirtből magasodik a táj fölé, mesés panorámával!

hirdetés
Hohe Wand Skywalk

Hohe Wand, Skywalk

Hohe Wand talán legnagyobb varázsa, minden bizonnyal, a szinte érintetlen, rendkívüli nyugalmat és harmóniát sugárzó, csodaszép, fenyvesekben, erdős ligetekben bővelkedő alpesi táj.

Hohe Wand fenyves

Fenyves a Hohe Wandon

A fennsík erdeiben túrázva, amellett, hogy akár órákig nem botlunk szinte senkibe, a rengeteg kihelyezett térképnek, valamint útjelzőnek köszönhetően az ember mégis úgy érzi, mintha folyamatosan "vigyáznának rá". A biztonságérzetet továbbá az is erősíti, hogy szinte lehetetlen annyira eltévedni e vidéken, hogy az ember ne pillantana meg egy kis, virágdzsungelbe burkolózó hegyi viskót, vagy házikót. Túraútvonalak szempontjából nagyon változatos a paletta, az igen könnyű, sétaösvényektől egészen a nehéz, sziklás ormokig terjed a választék, tehát mindenki találhat kedvére valót. Hohe Wand egyébként, a Via ferrata (olyan hegyi utakat takar, amelyek előzetesen fel vannak szerelve létrákkal, lépcsőkkel, hidakkal, fémkábelekkel, így segítve a mászókat) részeként kedvelt úti cél a képzett sziklamászók körében.

Hohe Wand, kilátás egy szikláról

Hohe Wand, kilátás egy szikláról

Hohe Wand panoráma a tájra a Skywalknál

Hohe Wand panoráma a tájra a Skywalknál

Mindenképpen érdemes tehát kikapcsolódásképpen ellátogatnunk Hohe Wand lenyűgöző sziklaormaira, például egy hosszúhétvége alkalmával, különösen, ha szeretünk kirándulni és még közel is lakunk az északnyugati határvidékhez...

2013. május