Hogyan tisztítsunk ablakot?

Az ablak lakásunk szeme, így fontos, hogy tisztán lássunk ki rajta. Ennek elérése érdekében célszerű az ablakokat és a lakásunkban található üvegfelületeket havonta-kéthavonta alaposan megtisztítani.

Hogyan tisztítsunk ablakot

Ilyenkor ne csak az üveg folttalanítására gondoljunk, hanem az ablakkeret, ablakpárkány pucolására és a függöny mosására is, hiszen ezekről könnyen visszakerülhet a kosz ablakunkra. Talán a legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk ilyenkor, az, az időjárás jelentés.

Eső előtt semmiképpen se álljunk neki a műveletnek, mert a város pora könnyen ablakunkon csapódhat le, s kezdhetünk mindent elölről, viszont a rikító napsütésben is kerüljük az ablaktisztítást, mert az üveg könnyen kifoltosodhat tőle.

Tisztításhoz mindenképpen valamilyen bő vizes oldatot használjunk, próbáljuk meg kerülni a szappant és az olajos mosószereket. A forró vízbe célszerű tenni szalmiákszeszt (ha nagyon piszkos az üveg), ecetet, "tiszta" alkoholt, sót, vagy denaturált szeszt (portaszító hatású). Az így kapott eleggyel alaposan mossuk át az ablaküveget, majd bő vízzel öblítsük. Ezt követően jöhet a jól bevált újságpapírral való fényezés. Áttörléshez újságpapír hiányában olyan kendőt válasszunk, mely teljesen száraz és nem hagy bolyhokat az üvegen.

Tipp:

Étolajjal dörzsöljük át az üveget, hagyjuk hatni körülbelül 20 percen keresztül, majd tisztítsuk le, így megelőzhetjük az üveg homályosodását.

Tipp:

Kilyukadt harisnyáinknak is nagy hasznát vehetjük, töröljük át velük az üveget, hogy az szép fényes legyen.

Tipp:

Télen, az ablaktisztításra használt vízbe adagolt denaturált szesszel könnyen megakadályozhatjuk, hogy a víz az üvegre fagyjon. Amennyiben fagypont alatt van a hőmérséklet, ne forró, hanem hideg vízzel takarítsuk ablakunk szennyeződéseit, hogy a hirtelen meleg hatására be ne repedjen az üveg.

Tipp:

Ha a jegesedéstől akarjuk megóvni ablakainkat, akkor erre a legjobb praktika, ha glicerines vízzel áttöröljük őket.

2012. szeptember