Hogyan szedjük ki a makacs foltokat a ruhákból?

A régi jó öreg probléma, a foltok eltávolítása, melyre már annyi meg annyi "jobbnál jobb" megoldás született... Vágjunk hát bele!

Hogyan szedjük ki a makacs foltokat a ruhákból

Könnyebb a dolgunk, ha fehér ruhadarabról van szó, hisz ez esetben sokszor elég egy kis fehérítő, ami azonban nem túl környezetbarát, így csak végső esetben alkalmazzuk. Ha természetes szerrel szeretnénk megoldani a problémát, vagy a ruhánk kényes a vegyi anyagokra, a következőket vethetjük be:

Vörösbor - A foltot szórjuk be sóval, csepegtessünk rá citromlevet, majd langyos vízben öblítsük át. Ha ez nem hozná meg 100%-osan a kívánt eredményt, áztassuk fél óra-órán át tejbe a ruhát.

Tea - Csepegtessünk a foltra citromlevet, majd néhány perc elteltével öblítsük ki.

Kávé - A tejben áztatás lehet ez esetben hasznos, de, ha elmaradna a hatás, forró, sós vízben mossuk át az anyagot.

Fűfolt - Egy kis gerezd citrommal dörzsöljük át a foltot, majd mossuk ki a ruhát, vagy mosás előtt dörzsöljük be fehér színű fogkrémmel.

Gyümölcsfoltok - Ez esetben nem a praktika, mint inkább a gyorsaság a fontos, gyümölcsléfoltos ruhánkat mielőbb szappanozzuk be a foltnál és öblítsük ki langyos vízzel.

Rozsda - Akár csak a bor esetében, ez esetben is rakjunk a foltra egy kis sót, majd csepegtessünk rá egy kis citromlevet, majd alaposan szárítsuk meg a napon, vagy a radiátoron. Miután megszáradt, mossuk ki.

Tinta - Fújjuk be alaposan a foltot hajlakkal, majd egy száraz, tiszta ronggyal dörzsöljük át, addig ismételve a műveletet, amíg el nem tűnik a folt.

Olaj - vagy zsírfolt - A szennyeződésre szórjunk szódabikarbónát, hagyjuk néhány percig hatni, majd jöhet az öblítés. Ha nincs kéznél szódabikarbóna, a sima szappannal való dörzsölés is segít.

Vér - Ha friss a vérfolt, mossuk át hideg vízzel, majd áztassuk sós vízbe a ruhát. Ha a vér már megalvadt, szalmiákszesszel távolíthatjuk el.

Dezodor/parfüm - 5%-os citromsavval öblítsük át a keletkezett sárgulást.

Rúzsfolt - Rúzsfoltok ellen 2 féle módszert is alkalmazhatunk: töröljük át a foltot szalmiákszesszel, mosóbenzinnel.

Koromfolt - Alaposan fújjuk ki a kormot a szövetből, majd burgonyaélesztővel vagy finom fűrészporral (fehér anyagok esetén sóval) szórjuk át a foltot. Sikertelenség esetén próbálkozzunk alkohollal.

Reméljük mindez beválik!

2012. szeptember