Hogyan ismerhetjük fel, ha dehidratált a bőrünk?

Szinte bárkivel előfordulhat - bőrtípustól függetlenül -, hogy a bőre dehidratálttá válik, ezt pedig a nem megfelelő ápolás mellett a környezeti tényezők is befolyásolhatják. Fontos megjegyezni azt is, hogy a hidratálatlan bőr nem azonos a száraz bőrrel, hiszen az előbbi esetben a bőr víztartalma nem elégséges.

Az extrém időjárási körülmények is szerepet játszhatnak a bőr dehidratálódásában

Forrás: https://pxhere.com/en/photo/1408937

A dehidratált bőr bárki esetében előfordulhat a kedvezőtlen környezeti tényezők, az egészségtelen életmód, vagy akár a nem megfelelő bőrápolás következményeként is. Bár hasonlíthat a száraz bőrre, fontos, hogy megkülönböztessük attól, hiszen a két problémára más-más megoldások válhatnak be.

A vízhiányos bőr által okozott jelekre viszonylag könnyű felfigyelni, hiszen a viszkető, "élettelen" és természetes fényét elvesztett, feszes, érzékeny, hámló, esetleg pattanásos vagy egyszerre zsíros és száraz bőr a hétköznapokban sok-sok kellemetlenséget okozhat. A pattanások megjelenésének egyébként az az oka, hogy a bőr víztartalmának csökkenését a faggyútermeléssel próbálja kiegyenlíteni a szervezet.

A dehidratált bőr helyrehozásában egyebek mellett fontos szerepe lehet az életmódunk és bőrápolási szokásaink "megreformálásának" is, így például sokat segíthet a dohányzással való felhagyás, az egészséges, változatos étrend fogyasztása, de ugyancsak pozitív hatást érhetünk el a hatékony stresszkezelés elsajátításával is.

Ha gyakran vagyunk a szabadban, akkor óvjuk a bőrünket az időjárás viszonytagságaitól, és a lakásban is igyekezzünk fenntartani a megfelelő páratartalmat. Természetesen az elegendő mennyiségű folyadék, optimális esetben víz vagy cukrozatlan gyógyteák, gyümölcsteák fogyasztása ugyancsak rendkívül fontos a bőr, sőt, az egész szervezetünk egészségének szempontjából is.

Megfigyelések szerint a B-vitamin (különösen a B3- és B5-vitamin) is segíthet a megfelelő hidratáltság elérésében, így aztán érdemes lehet olyan ételeket fogyasztani, amelyekben viszonylag sok ilyen tápanyagot találunk.

Ilyen eledelek például a magvak, a gomba, a halak, a tojás, a brokkoli vagy a hüvelyesek is.

Az extrém időjárási körülmények is szerepet játszhatnak a bőr dehidratálódásában

Forrás: https://pixabay.com/photos/lips-lip-care-lipstick-lip-balm-3141753/

Másfelől viszont fontos az is, hogy a kozmetikai termékeket megfelelően válasszuk ki - ráadásul azért is lehet érdemes kitüntetett figyelmet fordítani erre, mert a zsíros, pattanásos, "élettelen megjelenésű" bőrrel küzdők gyakran tanácstalanságukban egész sor ilyen terméket kezdenek alkalmazni a javulás érdekében.

Az ápoló kozmetikumok egy részében olyan, a bőrt irritáló hatóanyagok lehetnek, mint például a teafaolaj, a gyümölcssavak vagy az alkohol, amelyek hatására fokozódik a bőr faggyútermelése, és így nagyobb eséllyel jelennek meg a pattanások és mitesszerek anélkül, hogy a bőr hidratáltsága növekedne.

Noha az egészséges életmód gyakran jelentősen segíthet bőrünk szépségének visszanyerésében, nagyon fontos, hogy a hosszan tartó, vagy az olyan problémákkal, amelyek eredetében nem vagyunk biztosak, keressünk fel orvost.

D. Anita

2019. november