hirdetés

Hogyan gondozzuk szobanövényeinket?

Bár minden növénynek mások a szükségletei, alapvetően fényt, vizet és megfelelő táptalajt mindegyikük igényel, viszont nem mindegy, miből mennyit és hogyan.

Hogyan gondozzuk szobanövényeinket

hirdetés

Növényeinket célszerű az ablakhoz közeli, minél világosabb (de nem tűző napos) helyekre tenni, hiszen, mint minden növény ők is fotoszintetizálnak és ettől lesznek üdébbek, termékenyebbek. Soha ne öntözzük túl őket, hiszen többször öntözni könnyebb, mint a túlöntözés okozta károkat orvosolni.

Téli időszakban ne hagyjuk a fűtőtest mellett száradni virágainkat, viszont akkor se locsoljuk túl őket, mert a kevesebb napos óra miatti csekélyebb fényhatás és a bővizű öntözés hatására leveleik kifakulhatnak, súlyosabb esetben gyökereik kirohadhatnak, s elpusztulhatnak. Öntözéskor plusz tápanyagot adagolhatunk a növények számára, ha az öntözővízbe előzőleg 1 napig ázni hagyunk egy tea filtert.

hirdetés

Amennyiben új növényre teszünk szert, próbáljuk meg mihamarabb átültetni, mert a boltban általában tőzegbe ültetik őket, mely, bár jó víztartó, de tápanyagot nem tartalmaz (azt tápoldattal adagolják nekik...). Ami az ideális cserép méretét illeti, a legjobb általában az olyan, mely a növény gyökerének méretéhez igazodik, annál csak éppen hogy nagyobb, ugyanis ekkor lesz ideális a növekedés és a vizet is könnyebben veheti fel szobanövényünk, s az nem gyűlik össze a túl nagy cserép alján feleslegesen. A méretarányokat igyekezzünk természetesen figyelembe venni az elhelyezéskor is, kisebb helyre kisebb, míg nagyobb térbe nagyobb növények kerüljenek.

A kártevőktől ne vegyszerekkel óvjuk, hanem dugjunk a földjükbe néhány gerezd fokhagymát. Célszerű a nagyobb dísznövényeket nem a hálószobába tenni, hogy ne ritkítsák a levegő oxigéntartalmát.

Tipp:

Nagyvárosi lakosok számára szinte kötelező szobanövények beszerzése, mert a kintről beáramló szennyeződések akár 30%-át is képesek elnyelni!

hirdetés

Tipp:

Időnként alaposan zuhanyozzuk le a növényeket ezzel is megszabadítva őket a fojtogató portól és frissé, üdévé varázsolva levélzetüket.

2012. szeptember