Hogyan cseréljünk helyesen izzót?

Ha kiégett egy lámpa, s izzót akarunk cserélni, a következő intézkedéseket érdemes követni: először is kapcsoljuk le a villanykapcsolót, sőt, elővigyázatosságból a kismegszakítót is lenyomhatjuk.

Hogyan cseréljünk helyesen izzót

Ha ez megtörtént, tekerjük ki a kiégett izzót a foglalatból és fontos, hogy ugyanolyan feszültségre gyártott égőtestet tegyünk vissza, ez a dobozán is fel van tüntetve és az üvegburán is (ha egyiket sem találjuk, akkor van még egy szempont, ami alapján ezt meg tudjuk állapítani: az üvegburán belül az izzószálhoz középen, ha 1 ezüst színű szál érintkezik, akkor 24 Voltos, ha kettő szál érintkezik, akkor 230 Voltos).

Azt, hogy milyen teljesítményű (watt) szabadon eldönthetjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk erős megvilágítást az adott helységben. Értelemszerűen minél nagyobb az égőtest teljesítménye, annál nagyobb a fényereje is.

Figyelem! A fent olvasottak ellenére, bármily apróságnak is tűnő, elektromos hálózattal, elektromos berendezéssel kapcsolatos problémánk is akad, első alkalommal, ha csak egy kicsit is nem vagyunk biztosak magunkban, mindenképpen kérjük egy hozzáértő ismerős, vagy esetleg szakember segítségét!

2013. február