Hive - Helykereső alkalmazás

(Ajánlás a fejlesztőktől)

2012 októberében publikáltuk Hive nevű alkalmazásunkat, ami egy egyszerű kocsmakeresőként indult annak idején, de a fejlesztések során hamar rájöttünk, hogy egy kocsmakereső önmagában nem állja meg a helyét az alkalmazás piacon, így új koncepciót helyeztünk előtérbe: általános helykereső, ATM-kereső, részletes szűrési lehetőségekkel.

Hive

Hive

hirdetés

A kedves olvasó bizonyára már találkozott nem egy helykereső alkalmazással a Play Store-ban. Mindegyiknek megvolt a maga potenciálja, de a hasznos jelzőt igazán egyik sem szerezte meg magának.

Ezt az űrt próbáljuk kitölteni és ebben talán sokat segített, hogy mi is egyszerű felhasználóként gondolkodtunk: a saját igényeinket igyekeztünk kielégíteni. Ehhez viszont mindazokat a hiányosságokat le kellett küzdenünk, ami a többi alkalmazásból hiányzott.

hirdetés

Az alábbiakban pontokban részletezem, mik azok a tulajdonságok, amiket egy ilyen alkalmazásnak tudnia kell.

Nagy, részletes és friss adatbázis

List

List

Az indulásra felduzzasztottuk az adatbázisunkat, hogy az a kiadás pillanatában is már használható legyen. Elsőként a belvárost 95%-os lefedettséggel megcsináltuk. Ehhez sok száz kilométert gyalogoltunk, és minden helyről összeszedtük, amit csak lehetett: a nyitva tartástól kezdve, az árakon át egészen azokig az alap szolgáltatásokig, amiket egy vendéglátóhely nyújtani tud, így a nagykörúton belül sikerült feltérképezni majdnem minden kocsmát, szórakozóhelyet, kávézót, teázót, kajáldát, éttermet, boltot, patikát, stb...

Egy igazán jó ATM kereső is hiányzott a piacról, így azokat is feltöltöttük az ország egész területén. Ugyanezt megtettük valamennyi franchise üzlettel is, a fejlesztések mellett pedig igyekszünk folyamatosan bővíteni az adatbázist.

A wiki-elvűség, kaptárfilozófia

Az adatbázis dinamikus növekedését és frissen tartását csak és kizárólag úgy lehet fenntartani, ha ehhez a felhasználókat is bevonjuk, így számukra is lehetővé tettük a korlátlan feltöltést és szerkesztést, ezért is kapta az app a Hive nevet. Természetesen moderációt is fenntartunk, amennyire tőlünk telik.

Az üzlettulajdonosok számára is elérhetővé tettük, hogy menedzseljék saját boltjukat. Erre a célra a hivenet.hu webhelyet tartjuk fent. Itt regisztrálhatnak, vagy felülregisztrálhatják a már feltöltött üzletüket. A tulajdonosok is moderálhatják a saját üzletükön ejtett felhasználói módosításokat.

Hatékony keresés

Hogy keres magának az ember kocsmát? Legyen olcsó, legyen pl. csocsó vagy meccsközvetítés, vagy ha valakinek épp az az igénye: wifi vagy terasz, stb... De ugyanez igaz valamennyi vendéglátóhelyre, ahol az ember pénzt költ és jól akarja magát érezni.

hirdetés

Alapvető funkció az ár szerinti szűrés, a szolgáltatás szerinti szűrés vagy a szöveges keresés. Továbbá megoldottuk, hogy a saját pozíción túl, a térkép bármely pontjáról indítható legyen keresés, így például előre meg lehet tervezni, hogy péntek este hova üljünk be a haverokkal, vagy hova menjünk randizni. :) Terveink szerint a szűrési és keresési lehetőségeket bővíteni fogjuk a különböző helyprofilokkal együtt.

Releváns találati lista

Magától értetődő, bár egy-két app nem így teszi, mi leginkább távolság szerint rendezzük a találatokat. Ami ezt a sorrendet felülírhatja, az a kedvező értékelés vagy a népszerűség. Mindezt úgy, hogy ne zavarjuk össze a felhasználót. :) A találati lista letisztult és praktikusan a legfontosabb információk is megtalálhatóak rajta, így a felhasználó gyorsan ki tudja választani a neki legszimpatikusabb helyet.

Közösségi élmény

A Facebook, Twitter, Google+ korában minden felhasználói aktivitás valamilyen közösségi élménnyel áll kapcsolatban, így alap a hozzászólás és értékelés lehetősége minden helynél és persze a foursquare-szerű becsekkolást sem hagyhattuk ki. Facebook integrációt is kapott a dolog, így a felhasználó megoszthatja, ha beült valahová vagy feltöltött egy új helyet. A jövőben Twitter és Google+ megosztás bevezetését is tervezzük.

Gyorsaság, letisztultság és könnyen kezelhetőség

Map

Map

Bár elsősorban fiatalokat céloztunk meg, nem kívántuk teletömni az appot látványos textúrákkal és effektekkel. Színvilága a sárga, a fehér, a sötétszürke és a bordó színeket ötvözi. A logikailag ekvivalens vagy alárendelt dolgokat is ennek megfelelően rendeztük, így például a térkép- és a listanézet egymás mellé, két külön tabra került annak okán, hogy mindkettő egy lehetséges böngészési felület. A menüt is holo stílusban készítettük el. Minden más pedig magától értetődő helyre került.

Az adatforgalmat gyors tömörítési eljárásokkal próbáljuk minimálisra faragni. A cachelést, memóriakezelést is optimalizáltuk, így egy egészen gyors alkalmazást kaptunk és ezen még mindig van mit javítani. Minden fejlesztő számára fontos, hogy az elérhető funkciók mellett a sebességet is szem előtt tartsa.

A felhasználókkal való kommunikáció

Az indulás óta sok-sok építő jellegű kritikát kaptunk. Értékelünk minden visszajelzést, hiszen ez is szorosan összefonódik a kaptárfilozófiával. Eddig 4 verziófrissítést adtunk ki, de szeretnénk ezeket továbbra is minél gyorsabban elérhetővé tenni.

Join the hive!

Az alkalmazás már megszűnt!

2012. október