Heti programajánló - 2018. január 29-február 4.

Ahogyan közeledik a farsang legvidámabb, legmozgalmasabb időszaka, a "farsang farka", úgy egyre több színes programot is találhatunk, amelyek jó részének középpontjában ráadásul a finom eledelek és a vidámság állnak majd.

Bonbonok

Forrás: Pixabay.com

hirdetés

Állatok Farsangja a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Az ország egyik leglátogatottabb, legnépszerűbb intézményében, a budapesti állatkertben ebben az évben is vidám programokkal várják a gyerekeket, családokat a farsangi időszakban. Lesz például álarc- és bábkészítés, bábjátékok, zenés-jelmezes felvonulás, karneváli arcfestés, és persze számos érdekes ismeretterjesztő program is.

Az eseményen természetesen számtalan "medvés" program, játék is várja a gyerekeket, hiszen gyertyaszentelő napjához, vagyis február másodikához kötődik az a népi megfigyelés, miszerint ha a barlangjából kiérkező medve a napos időben meglátja az árnyékát, hosszú lesz a tél, míg ha nem látja meg, mert borús az idő, akkor közeleg a tavasz.

hirdetés

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. február 2-4.

Helyszín: Budapest XIV. kerület, Állatkerti krt. 6-12.

Állatok Farsangja a Fővárosi Állat- és Növénykertben - 2018

Bővebb információ: Honlap

Akváriumi keringő

A Pécsi Állatkertben február másodikán 16 órától 17 óráig "Akváriumi keringőt" rendeznek a Filharmonikusok művészei és Varga Ágnes hegedűművész közreműködésével, amelyre a gyerekeknek 1000, a legfeljebb két felnőtt kísérőnek pedig 500-500 forintba kerül a belépő. A jegyvásárlásra a pécsi állatkertben, a Kodály Központban, illetve a jegymester.hu oldalon is lehetőség van. Bővebb információk az állatkert honlapján elérhetőek.

Farsangi hangulatú medveles a Szegedi Vadasparkban

A Szegedi Vadasparkban is megleshetik a látogatók a medvét, így kiderülhet, hogy a február másodikához kötődő népi hiedelem alapján vajon meddig kell még várni a tavaszra.

A medveles mellett más programok, illetve vidám állatkerti felvonulás is lesz, ahová akár állatos farsangi jelmezbe bújva is érkezhetnek a gyerekek. Bővebb információk a Szegedi Állatkert honlapján elérhetőek.

Csokoládéfesztivál Pécsen

Ebben az évben is különleges csokoládékkal és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Pécsi Csokoládé Karnevál. A rendezvényen lehetőség nyílik a hazai kézműves manufaktúrák csokoládékészítőinek megismerésére, illetve a látogatók a nagy áruházakban nem megtalálható, különleges csokoládék közül is vásárolhatnak kedvük szerint.

A csokoládé minden témáját felölelő szakmai programokkal, valamint gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők. A gyerekek például bonbonnal is malmozhatnak, emellett egy édességeket szállító kisvasút, továbbá egy Gombóc Artúr karakterét életre keltő animációs játszóház is várja majd őket.

A karnevál házigazdája, Lokodi Ákos séf csokoládés ételeket készít majd a látogatók előtt, de igazi érdekesség lesz az is, amint egy nagyméretű csokoládétárgyat készítenek el a látogatók szeme előtt.

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. február 3-4.

Helyszín: Pécs, Zsolnay Negyed

Bővebb információ: Facebook

CArs Sacra Filmklub - Hang-áhítatok

Az Ars Sacra Filmklub január 31-én Balog Gábor Hang-áhítatok című dokumentumfilmjét mutatja be.

"Imádkozni többféle módon is lehet. Némán meditálva, szóval, énekkel, de lehet szavak nélkül is, például csengőkkel, de még faharanggal is, használva a Teremtő adta tehetséget. A méltán nemzetközi hírű magyar Szent Efrém Férfikar is ezt teszi, imádkozik, különféle hangokkal létrehozva egy különös szakrális zenei élményt, a hang-áhítatot"

- írják a filmklub szervezői.

hirdetés

Az esten Göbel Ágoston újságíró beszélget Balogh Gábor filmrendezővel és Bubnó Tamással, a Szent Efrém Férfikar vezetőjével.

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. január 31., szerda, 18:00

Helyszín: Budapest, Horánszky u. 20., Párbeszéd Háza, Konferenciaterem

Bővebb információ: Honlap

Miskolci Farsang

A miskolci farsangi fesztiválon egyebek mellett a kézműves, népművészeti és gasztronómiai kirakodó vásár, az őstermelői piac, a koncertek, a gyermek- és családi programok, a kiállítások, valamint természetesen a farsangi felvonulás is igazi karneváli hangulatot keltenek majd. A fellépők között lesz a Paddy and the Rats, a Hooligans, a Kerekes Band, Vastag Csaba, a Kozmix, Zalatnay Sarolta és a Reflex, továbbá Charlie is.

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. február 2-4.

Helyszín: Miskolc, Belváros

Bővebb információ: Facebook

Kistarcsai Böllérfesztivál

A Kistarcsai Böllérfesztivál alkalmával egy valódi, hagyományos disznótor hangulatát, mozzanatait igyekeznek feleleveníteni a szervezők. Az érdeklődők így aztán a disznótorra jellemző házias ételeket vásárolhatnak, majd a verseny eredményhirdetését követően utcabálon folytatódhat a szórakozás. A nap során megéhezni és megszomjazni sem fognak a látogatók, hiszen forralt bor, forró tea és más finomságok, valamint bor- és pálinkakóstolás is lesznek.

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. február 3., programok reggel 7 órától este 20 óráig

Helyszín: Kistarcsa, Ifjúság tér 3., az uszoda melletti terület

Bővebb információ: Facebook

Fonyódi Kolbászfesztivál

A balatoni gasztronómiai fesztiválok méltán örvendenek nagy népszerűségnek, hiszen többnyire remek hangulattal és finom ételekkel találkozhatnak a látogatók. Bár télen kevesebben utaznak a Balaton környékére, annak, aki mégis megteszi ezt február 2. és 4. között valamikor, nem érdemes kihagynia a Fonyódi Kolbászfesztivált, ahová látványdisznóvágással, hétszáz éves recept alapján készült kolbásszal, színes programokkal, fellépőkkel várják az érdeklődőket.

Fonyódi Kolbászfesztivál

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. február 2-4.

Helyszín: Fonyód, Városi Sportcsarnok

Bővebb információ: Facebook

Ceglédi Menyegző Fesztivál

Számos kiállítóval, valamint esküvői és alkalmi ruha bemutatóval várják az érdeklődőket a Ceglédi Menyegző fesztiválon. A rendezvényre nem kizárólag a menyasszonyokat és vőlegényeket csalogatják, de mindenkit, akinek például a ballagások, keresztelők, születésnapok alkalmával szüksége lehet fotósra, videósra, étteremre, fodrászra, süteményre.

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2018. február 3., 9:00-15:00

Helyszín: Cegléd, Rákóczi út 1. sz., Kossuth Szálloda és Étterem

Bővebb információ: Facebook

Diós Anita

2018. január 22.