Ház, amit még a tűz is kikerül?

Egy kaliforniai erdőtűzben több ezer ház veszett oda 2003-ban. Amiért híre ment az esetnek, az az, hogy az ott lévő 6 vasztu-ház sértetlenül túlélte a katasztrófát...

Épen maradt vastu-ház - kaliforniai erdőtűz, 2003

Épen maradt vastu-ház - kaliforniai erdőtűz, 2003

hirdetés

Erdőtűz, Dél-Kalifornia, USA, 2003

750 ezer hektárnyi területen nem kevesebb, mint 4 ezer ház omlott össze egy Dél-Kaliforniai erdőtűz során 2003-ban. A San Diego közelében lévő Ramona településen kb. 100 ház lett a lángok martaléka. Amiért híre ment az esetnek, az az, hogy az ott lévő 6 vasztu-ház sértetlenül túlélte a katasztrófát.

Az egyik ilyen vasztu-ház tulajdonosa úgy számolt be a történtekről, hogy körös-körül minden teljesen kiégett, szomszédjának kőháza sem maradt sértetlen, de az ő házának még a kerítését sem érintették a lángok. "A tűz egyszerűen kikerülte a házunkat." - mondta a tulajdonos.

hirdetés

A tűz kitörésekor ugyanitt egy másik vasztu-ház éppen épülőben volt. A félig kész ház kerítésén kívül parkoló autó teljesen kiégett, miközben a kerítés gyanánt kifeszített, gyúlékony anyagú kötelet meg sem érintette a tűz, egyszerűen megkerülte az egész házat.

Szintén az ezen a településen lévő egyik vasztu-házat nem sokkal a tűzvész előtt egy olyan ember vásárolt meg, aki sutba dobta a vasztu-elveket és olyan égtájra épített medencét, amely ezzel rést ütött a házat körbevevő harmonikus energiatéren. A tűz elpusztította a kerítést, a medencét, és ha a tűzoltók nem érkeznek meg éppen időben, akkor a ház is odaveszett volna.

hirdetés

Tény, hogy sok, jelenleg megmagyarázhatatlan dolog történik a világban, de ennyi szerencsés "véletlen egybeesés" egy hatalmas erdőtűz kapcsán már igencsak elgondolkodtató, vélik a vasztu építészet hívei.

Balázsi Katalin - Vaszati tanácsadó

2015. április