hirdetés

Hasznos tippek, hogyan is győzzük le a téli depressziót

hirdetés

A téli időszakban megfogyatkozott napsütéses órák száma, valamint a borongós, zord időjárás, sokunkban okozhat depressziót, mely általában csak ideiglenesen jelentkezik, ugyanakkor jelentősen befolyásolja hangulatunkat, közérzetünket, így érdemes tenni azért, hogy jókedvünk és életörömünk még a legszürkébb időszakokban se hagyjon el minket!

Téli depresszió ellen

Ha észleljük a jeleket, de nem teszünk semmit, a téli depresszió akár tartóssá is válhat.

hirdetés

Mozduljunk ki!

Sokan alulértékelik a téli mozgás jelentőségét, vagy éppen annak csakis a sport értékére koncentrálnak, ám érdemes tudni, hogy télen nem csak ezért van kiemelkedő szerepe a testmozgásnak.

Nem muszáj nagy, kimerítő edzéseket tartanunk minduntalan, amikor felfrissülésre vágyunk. Néha egy kényelmes, meleg ruhába burkolózva is érdemes tenni egy nagy sétát, gyönyörködve a téli táj szépségeiben, ami nem csak segít átmozgatni tagjainkat, de lelkünknek is igazi felüdülést jelenthet, pláne, ha egy kedves barátunkkal, szerzettünkkel, esetleg házi kedvencünkkel tesszük mindezt.

Téli séta

A módszer olyan hatásos, hogy már az első alkalom után érzékelni fogjuk, hogy sokkal jobb kedvünk van, csak a lényeg, hogy ne muszájból, vagy ügyet intézni menjünk, hanem tényleg csak úgy, a hecc kedvéért!

hirdetés

Kísérletezzünk téli finomságokkal

Kevés dolog van, ami akkora élvezeteket tud az embernek okozni, mint a finom dolgok kóstolgatása, s nincs ez másképpen télen sem.

Téli depresszió ellen

Használjuk ki a zord időt arra, hogy forró italféleségeket kóstolgassunk, esetleg otthon kísérletezgessünk a készítésükkel. Meglátjuk, hogy már az első kortyok, nem csak testünket, hanem lelkünket is megmelengetik.

Kiállítás, mozi, színház, opera

Attól még, hogy tél van, s az idő szürke, még nem kell lemondania az embernek bizonyos programokról, sőt! Ahhoz, hogy egy kicsit az ember művelődjön, kikapcsolódjon, talán ez az egyik legideálisabb időszak.

Téli depresszió ellen

Irány a színház, mozi, vagy éppen egy kiállítás, múzeum, amit talán már rég meg szerettünk volna látogatni. Egy kis kulturálódás máris kiránthat minket a nyomott egyhangúságból, s beindítva a fantáziánkat, egy csapásra felrázhat minket.

hirdetés

Olvassunk, tanuljunk valamit

Kétségtelen, hogy egy kis mentális tornánál nincs is jobb a téli lehangoltság leküzdésére, arról nem is szólva, hogy egy ilyen lakásba kényszerült időszak alatt, mennyit is képes fejlődni az ember, ha akar.

Téli depresszió ellen

Forrás: Getting Images

Ne vesztegessük az időt, s tüstént kezdjünk el tanulni valamit, vagy vegyük elő a könyvet, melyet már régóta szerettünk volna elolvasni, aztán már csak valami finomság hiányzik a tökéletes boldogsághoz!

Téli depresszió ellen

A fenti néhány tuti tipp mellett persze szinte bármi hatásos lehet a téli depresszió legyőzésében, a lényeg, hogy olyan dolgokat tegyünk, vagy olyasmivel kezdjünk el foglalkozni, ami biztosan leköt, vagy éppen felfrissít minket és így segít átlendülni a holdpontokon, megakadályozva ezzel, hogy elmerülhessünk a lehangoltságban.

2017. január