Három furcsa elmélet a teliholdról

A telihold már ősidők óta foglalkoztatja az embereket, így nem csoda, hogy különböző elméletek születtek, vagy akár még születnek is róla. Míg egyesek baljós jelet látnak benne, akad olyan elmélet is, ami szerint a termékenységet "befolyásolhatja" a telihold. Csakhogy bármennyire is hajlamosak vagyunk hinni ezekben az elméletekben, az esetek legnagyobb részében a legcsekélyebb bizonyíték sem támasztja alá a telihold rejtélyes hatásait.

Telihold

Forrás: pixabay.com; Kép: Patrice Audet; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/wolf-torque-wolf-moon-cloud-sky-547203/

hirdetés

"Megőrjít" a telihold?

A teliholdat gyakran hozzák és hozták összefüggésbe különböző furcsa, akár az őrület határait súroló viselkedésekkel, de néhányak szerint emellett akár a bűncselekmények, erőszak, illetve az alvajárás "kockázata" is megnő a telihold fényénél. Nem is beszélve persze a vérfarkasok esetéről...

Meglepő módon egy ideig még az orvosok is összefüggést láttak a telihold és a különös viselkedés között, kezdve Hippokratésszel, aki azt írta, hogy "a Hold istennője" látogatja meg azokat, akikre éjjel rettegés, félelem és őrület tör. Mindez persze még az időszámításunk előtti ötödik században történt, de a 18. századi Angliában is olyannyira gyökeret eresztett a telihold "őrjítő" hatásának mítosza, hogy egyes vádlottak enyhébb büntetést próbálhattak kérni, amennyiben telihold idejében követték el a bűncselekményt. Megelőző intézkedésként mindeközben a londoni Bethlehem Kórház pszichiátriai betegeit megkötözték bizonyos holdciklusok idejében.

hirdetés

Bár kutatások szerint nincs összefüggés a telihold és a különös viselkedés között, többen máig nem szakítottak ezzel az elképzeléssel...

A Hold és a termékenység

Alighanem azért kapcsolták össze sokáig a női termékenység és a Hold képét, mert a menstruációs és a holdciklusok jellemzően azonos, vagy nagyon hasonló hosszúságúak. Több ősi civilizáció annyira hitt a Hold a termékenységre gyakorolt hatásában, hogy úgy vélték, az égitest befolyásolja azt is, mikor tud teherbe esni egy nő. Mindez egyben magyarázatot jelenthet arra is, hogy miért jellemzően "női nemű" isteneket képzeltek el a Hold urainak szerte a világon az ősi kultúrák.

Napjainkban is többen hiszik, hogy telihold idejében több gyermek születik, ám kutatások szerint különösebben nem nő meg ilyenkor sem a születések száma, és a szakértők többsége nem tarja valószínűnek, hogy a Holdnak bármiféle hatása volna termékenységre vagy a szülésre.

Több Hold, több baleset

Az már sokkal kevésbé ősi elképzelés, miszerint telihold idejében több baleset történik, mint amikor kevésbé hangsúlyosan látjuk a Föld kísérőjét az égen.

hirdetés

Érdekes módon a Colorado Állami Egyetem állatorvosi központjának egy tanulmánya némi összefüggést figyelt meg a házi kedvencekkel történt balesetek gyakorisága és a Hold aktuális fázisa között. Összesen 11940 esetet vizsgáltak, és megfigyelték, hogy a macskák esetében telihold idejében 23, a kutyák esetében pedig 28 százalékkal emelkedett a sürgősségi ellátást igénylő sérülések gyakorisága. Ennek okát már nem vizsgálták.

Az emberek esetében mindenesetre már nem mutatkozott lényegében semmilyen különbség a balesetek számát illetően a teliholdas, vagy "másféle" napok esetében. Az ezzel kapcsolatos kutatáshoz a kutatók összesen 150 999, sürgősségi ellátást igénylő esetet elemeztek, a tanulmány pedig 1996-ban jelent meg az American Journal of Emergency Medicine nevű lapban.

Diós Anita

2017. december