Három emlékezetes "szellemes" történet, melyekre még ma sincsen magyarázat

A szellemek létezésének kérdése ősidők óta foglalkoztatja az embereket, és még a témában leginkább szkeptikus emberek is hajlamosak lehetnek egészen megrettenni, ha olyasmit látnak vagy hallanak, ami egy "szellem jelenlétére" utal. Tudományos bizonyítékok persze nem támasztják alá a szellemek létezését, de többen a mai napig meg vannak győződve a létezésükről.

Szellemek, kísértetek

Forrás: pixabay.com; Fotó: Mystic Art Design; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/ghosts-gespenter-spooky-horror-572038/

Egyiptomi kísértettörténet

1915-ben Gaston Maspero egyiptológus hozta nyilvánosságra egy ősi egyiptomi kísértethistória lefordított szövegét, amelyet négy cseréptöredéken találtak meg a régészek.

A történet, amely feltehetőleg Luxorban játszódik, egy mumifikált ember sorsát meséli el, aki erről Ámon isten egy főpapjának mesél.

"Nőttem, és nem láttam a nap sugarait. Nem lélegeztem a levegőt, hanem minden nap sötétség honolt előttem, és senki nem jött, hogy megtaláljon"

- mondta a szellem a történet szerint.

Gaston Maspero a fordítás kapcsán megjegyezte, hogy számára úgy tűnt, a szellem elpanaszolt egy balesetet is, amely vele, vagy szarkofágjával történt, de a fordítás során azt nem tudta megállapítani, hogy mi is lehetett a szellem panaszának a tárgya.

Tu-po szelleme

Tu-po egy ősi kínai szellem, akinek halála után a bosszú volt a célja. A történet szerint mielőtt Tu-Pót utolérte volna a végzete, Csou Xuan király (i. e. 827-783) hivatalnokaként dolgozott. Csakhogy egyszer az uralkodó és a hivatalnoka vitába keveredtek, és i. e. 786-ban hamis vádak alapján kivégezték Tu-Pót annak ellenére, hogy a kivégzést elrendelő uralkodót figyelmeztették rá, a hivatalnoka halála után visszatér majd kísérteni őt.

A történet aztán egészen különös módon ért véget, Tu-Po ugyanis nemcsak kísértette, de meg is ölte az uralkodót 783-ban - de legalábbis úgy beszélték, Xuan halálát egy olyan nyílvessző okozta, amelyet egy Tu-Póra emlékeztető szellem lőtt ki a vezetők egy gyűlésén. Mindezt Mo Ti (i. e. 470-391) kínai filozófus jegyezte fel írásban.

Raynham Hall "barna hölgye"

Kísértettörténetek nemcsak az ókorban láttak napvilágot, de napjainkban is akadnak olyan esetek, amelyek felkeltik a nyilvánosság érdeklődését.

Így aztán nem meglepő, hogy 1936-ban sokakat lázba hozott egy olyan fotó, amelyen a 300 éves norfolki (Egyesült Királyság) Raynham Hall kísértetét örökítette meg egy fotós, amint azt vélték.

Raynham Hall

Raynham Hall "barna hölgye"

A képen látható "szellem" látszólag a lépcsők felett lebegett, szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a világ egyik leghíresebb szellemfotóját valójában kettős expozícióval alkották meg.

A 7 ezer hektáros birtokról mindenesetre már korábban is úgy vélték, hogy azt szellem járja, és a BBC akkoriban megjegyezte, hogy talán Lady Dorothy Townshend "szelleme kísérthet", aki a birtok urának felesége volt. A nő 1726-ban halt meg, miután viszonyt folytatott egy férfival, a halálát pedig vélhetően himlő okozta. A viszonyt a nő halála előtt kiderítette a férj, a történet szerint pedig a nő még ma is barnába öltözve kószál a környéken.

Diós Anita

2018. január