Hal és Vadfesztivál

Az elsőként 2014 szeptemberében (19-21), a Vajdahunyad várában megrendezésre került Hal és Vadfesztivál a 2013 februárjában (15-17) lezajlott 1. Budapesti Halfesztivál, illetőleg a 2014. április 18-21-én megrendezett 1. Húsvéti Bárányfesztivál összevonásából jött létre.

Hal és Vadfesztivál - Budapest

Hal és Vadfesztivál - Budapest

A rendezvényen széles palettában készültek ételek fácánból, nyúlból, őzből, vaddisznóból és szarvasból. A legnépszerűbbek természetesen a bográcsban rotyogó vadpöröltek, vaddisznópörkölt, szarvaspörkölt, valamint őzpörkölt, voltak, míg az egymást követő halsütödék és halászcsárdák sátrainál a hungarikum bajai és szegedi halászlék, harcsapaprikás, valamint sült fogas (süllő), sült keszeg, ropogós harcsa és még sok más halkülönlegesség illata csábította a halételek szerelmeseit.

A Szegedi Halászcsárda olyannyira nem aprózta el a halászléfőzést, hogy egy nem kevesebb, mint 5000 literes, óriás bográcsban főzte a halászlevet.

Hal és Vadfesztivál - Budapest

A Hal és Vadfesztivál fő célja a hazai vad és halételek minél szélesebb körű bemutatása, gasztronómiai különlegességek felvonultatása, valamint a vad- és halhús fogyasztás egészségmegőrző hatásainak megismertetése a nagyközönséggel. Annál is inkább fontos eme utóbbi, mivel az erdei vadak húsa a háziállatok húsánál jócskán gazdagabb fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, ráadásul teljes mértékben mentes növekedési hormonoktól és egyéb oltóanyagoktól, tehát természetességénél fogva nagyon egészséges, mindazon felül pedig nagyon finom is.

Hal és Vadfesztivál - Budapest

A hazai édesvízi halak fogyasztása szintén hasonló előnyökkel jár, mert a halban kevés a koleszterin, ugyanakkor kiváló vitamin és ásványi anyaga forrás is, hiszen nagy mennyiségben található benne foszfor, vas, kálium, kalcium, valamint A-, D-, B2- és B6-vitamin is.

Emellett sokkal frissebben juthatunk hozzájuk, mint gyorsfagyasztott külföldi társaikhoz. Sajnos a fentiek ellenére a magyar egy főre eső éves halfogyasztás alig 3 kiló, a vadhúsok elhanyagolható fogyasztásáról nem is beszélve. Mindez annak is köszönhető, hogy, bár hazánk az egyik vadban leggazdagabb európai ország, sőt, jócskán bővelkedik édesvízi halakban is, eme pompás alapanyagok annyira irreálisan drágán férhetőek csak hozzá piacainkon, hogy jelenleg egy havi átlagfizetésből nem telik sokunknak rájuk, nemhogy, még gyakorta is fogyasszuk őket, pedig mindez nagyon fontos lenne. Szerencsére a mostanában végbemenő gasztroforradalom következtében sokan inkább a minőséget, mintsem a mennyiséget részesítik előnyben mindennapi ételeink elkészítése során, így újra felvirágzani látszik mind a vad-, mind pedig a halkereskedelem.

Talán a 2014-es budapesti 1. Hal és Vadfesztivál legnagyobb "hibája" is abban keresendő, hogy míg a vad- és halételek széles és egészséges repertoárjára hívatott felhívni a figyelmet (mely a választék és az ízek szempontjából rendkívül jól is sikerült), addig bizony az árak olykor szédítőek, hiszen néhol egy tál (~30-40 dkg) sült csirkehússal kevert hagymás krumpliért is már 3-4 ezer Forintot kellett otthagyni, a hal- és vadételekről nem is beszélve. Természetesen azért vannak kivételes helyek is, ahol a már említettnél jóval szelídebb árakkal dolgoznak a vásározók, így mindenképpen érdemes mindenkinek ellátogatni eme különleges gasztronómiai fesztiválra.

1. Budapesti Halfesztivál

Ami pedig a Budapesti Halfesztivált és a Húsvéti Bárányfesztivált illeti, az már biztos, hogy az összevonásukból született Hal és Vadfesztivál mindenképpen méltó utóda eme két nívós, ámde mégis rövid múltú eseménynek.

2014. szeptember