HIRDETÉS

Hagyományos, pirított hagymás göcseji dödölle

Ha Vas megye jellegzetes ételeit kellene számba vennünk, aligha felejthetnénk ki a felsorolásból a dödöllét.

Hagyományos, pirított hagymás göcseji dödölle

Hagyományos, pirított hagymás göcseji dödölle (Forrás: Wikipedia, Fotó: Tislerics Endre)

A burgonya mindig viszonylag olcsó eledel volt, a belőle készült fogások viszont változatosak, ízletesek és kellemes állagúak, mindez pedig hatványozottan is igaz a kívül picit megpirult, belül viszont csodálatosan puha dödöllére, kiváltképpen akkor, ha ezt pirított hagyma is kíséri. A pörköltekhez tökéletes választás, de persze magában, tejföllel is ínycsiklandó fogás lehet.

Hozzávalók:

1,2 kilogramm - kb. 10-12 db - burgonya (de nem újburgonya)

40 dkg - 2 bögre - finomliszt

1 csapott evőkanál só

12-13 dkg zsír

2 fej vöröshagyma megpucolva és kockára vágva

Elkészítés:

1. Pucoljuk meg és vágjuk kockákra a burgonyát, majd tegyük fel főni egy nagy lábasban úgy, hogy a víz egyujjnyira ellepje. Amikor puhára főtt a burgonya, egy burgonyatörővel a levében törjük össze, és sózzuk meg.

2. Adjuk hozzá a lisztet, és jó alaposan dolgozzuk el a burgonyatörővel, vagy egy fakanállal. Amikor már érezhetően jól összeállt, és nehezen "dagasztható" tovább, vegyük le a tűzről.

3. Melegítsük fel a zsírt, és pirítsuk meg benne a hagymakockákat.

4. Tegyünk egy lábasba egy keveset a hagymás zsírból, majd a félretett masszából szaggassunk ki zsíros kanállal nagyobbacska darabokat. Ezt ismét locsoljuk a hagymás zsírral, majd újabb adag kiszaggatása következhet, és hasonlóképpen kell elkészíteni a maradék masszát is.

5. A kiszaggatott dödöllét serpenyőben a tűzön, vagy egy tepsiben a sütőben pirítsuk meg.

Diós Anita

2018. március