Toszkána télen, nyáron

Toszkána (Toscana), közel 330 kilométernyi homokos strandjával, számos művészettörténeti látnivalójával télen-nyáron vonzó célpontja a turistáknak. Akik kedvelik a történelmet, azok sem unatkoznak eme észak-olaszországi régióban, hiszen ez a vidék megannyi műemlékkel rendelkezik, melyek egészen az Etruszk és Római időkig nyúlnak vissza.

Toszkána jellegzetes, dimbes-dombos vidéke

Toszkána jellegzetes, dimbes-dombos vidéke

hirdetés

Miért pont Toszkána? Elsősorban azért is alkalmas Toszkána a tél végi fáradalmak kipihenésére, mert a régió időjárása, északnyugati fekvése ellenére, mediterrán jellegű, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy az Appenninek völgyeiben terül el, így a környező hegyvonulatok igencsak szélvédetté teszik észak felől, így szinte egész éven át (tehát a téli időszakban is) kényelmesen pihenhetünk a Tirrén-tenger partján. Toszkán nyaralásunk során ugyanakkor, mint ahogy már említésre került, nem csak a kellemes klíma lehet vonzó, hisz ez a térség az olasz reneszánsz szülőföldje is, ahol gyakorlatilag a 13. és a 16. század között létrejött "firenzei iskola" óta, szinte folyamatosan virágzik a festészet és a szobrászat.

Csak, hogy néhány nevet említsünk, olyan neves alkotók élték itt mindennapjaikat, perspektívák és a vonalas ábrázolás rejtelmeit tanulmányozva, mint Giotto, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello Santi, Fra Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Paolo Ucello, vagy éppen Andrea del Vecchio.

Toszkánai tájkép

Toszkánai tájkép

Ha Toszkána és építészet, akkor pedig mindenképpen érdemes kitérni a világ egyik legismertebb épületére is, a Pisai ferde toronyra, mely szintén itt található.

hirdetés

A Toszkán nyaralásnak tehát nincs párja a világon, műemlékek és műremekek mindenütt, lágy fuvallatú, mediterrán, homokos tengerpart, eldugott kis falvacskák, kicsinyke templomokkal éppúgy, mint az igazi, olaszos temperamentummal áthatott és építészeti különlegességektől hemzsegő, hangulatos városok, mint Firenze, Siena, Pisa, vagy Volterra.

Firenze, Toszkána

Firenze, Toszkána

Lankás, hegyes tájak, kis, kanyargós lélekvesztőkkel, melyeken végigdöcögve, úton-útfélen, eredeti, olasz fogások illatával átitatott vendégszerető helyekbe botlik az ember, ahol nem csak a kitűnő, mennyi étkekkel kényeztetik az arra járót, hanem fenséges, világhírű borokkal, vagy éppen egy igazi, olaszosan túlpörkölt kávébabból facsart barista különlegességgel is.

A toszkánai szállásokat tekintve a választék igen széles spektrumon mozog, de talán a leghangulatosabb egy kisebb házikót, vagy egy mindössze néhány apartmannal rendelkező, de annál nyugalmasabb panziót választanunk. Ami az árakat illeti, nem sokban térnek el Olaszország környező vidékeitől.

hirdetés

Kellemes pihenést!

2014. február