Tudta, hogy Godzilla "valóban létezett"?

Bár nem teljesen a megszokott, filmes vásznon elhíresült formájában, hanem főként a feji rész morfológiai hasonlóságai miatt, egy Godzillához nagyon hasonló lény létezett a földtörténeti Jura időszakban, körülbelül 135 millió évvel ezelőtt, mely felfedezését követően találóan kapta a tudományos világtól a Godzilla becenevet.

Tudta, hogy Godzilla 'valóban létezett'?

Godzilla

hirdetés

A leletről:

Tudta, hogy Godzilla 'valóban létezett'?

A valódi Godzilla

A leleteit Argentína Neuque tartományában tárták fel (elsőként 1987-ben, de tudományos nevét csak 1996-ban kapta). Az őslény megközelítőleg 4 méter hosszú volt, melyből feje közel 1 métert tett ki. Besorolása szerint egy addig ismeretlen krokodilféle, mely anatómiai felépítésében nem hasonlítható semmi más eddig talált mai és ősi krokodilhoz.

Feje nem lapított, hanem a dinoszauruszokéhoz hasonlóan rövid, magas, kidomborodó, végtagjai uszonyokká módosultak, még farka inkább halszerűnek mondható. Tehát nem csak átvitt értelmű populáris becenevének köszönhetően érdekes, hanem tudományos jelentőségei is nagy a fentiekből kifolyólag, hiszen e különös tengeri krokodil annak létező bizonyítéka, hogy a krokodilfélék sokkal változatosabb formákban voltak jelen az evolúció során, mint azt azelőtt képzelték.

Tudta, hogy Godzilla 'valóban létezett'?

Dakosaurus andiniensis

Tudományos neve: Dakosaurus andiniensis (jelentése: "andoki szaggató gyík")

Család: Metriorhynchidae

Evolúciós időszak: Késő Jura - Kora Kréta (Késő Tithon - Kora Berriasi korszak)

hirdetés

DÁTU2012. májusM