Főtt füstölt sonka
A főtt füstölt sonka az egyik első olyan étel, amely a húsvét kapcsán eszünkbe juthat, és a maga egyszerűségével kétségtelenül egyúttal az egyik legfinomabb is.
Főtt füstölt sonka (Forrás: Flickr.com)
Az elkészítése sem nagy ördöngösség, és a legtöbben szeretik - így aztán nagyot nem hibázhatunk vele! Arra még érdemes ügyelni, hogy jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk, hiszen itt valóban rengeteg múlik azon, milyen is a sonka, torma, amit veszünk.
Hozzávalók:
1-1,2 kilogramm hagyományos füstölésű kötözött sonka
Bors
Babérlevél
Ecetes torma
Hozzávalók:
1. Áztassuk a sonkát hideg vízbe kb. 10-12 órán át.
2. Ha eleget ázott, öntsük le róla az állott vizet, a sonkát helyezzük egy lábasba, és engedjünk rá annyi vizet, ami épp ellepi.
3. Adjuk hozzá a fűszereket, majd főzzük lassú tűzön legalább két órán át, ha idő közben úgy látjuk, nagyon kevés a víz, pótoljuk - de ne túl nagy mennyiséggel. Borssal ízesíthetjük.
4. Két óra múltán, vagy amikor úgy látjuk, elkészült, vegyük le a tűzről, de még ne szedjük ki a léből, hanem hagyjuk ebben kihűlni.
5. A tetején lévő zsiradékot szedjük le, majd vegyük ki a sonkát, és szeleteljük fel.
6. Hagyományosan ecetes tormát kínálhatunk hozzá.
Diós Anita
2018. március