hirdetés

Főtt füstölt sonka

hirdetés

A főtt füstölt sonka az egyik első olyan étel, amely a húsvét kapcsán eszünkbe juthat, és a maga egyszerűségével kétségtelenül egyúttal az egyik legfinomabb is.

Főtt füstölt sonka

Főtt füstölt sonka (Forrás: Flickr.com)

hirdetés

Az elkészítése sem nagy ördöngösség, és a legtöbben szeretik - így aztán nagyot nem hibázhatunk vele! Arra még érdemes ügyelni, hogy jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk, hiszen itt valóban rengeteg múlik azon, milyen is a sonka, torma, amit veszünk.

Hozzávalók:

1-1,2 kilogramm hagyományos füstölésű kötözött sonka

Bors

Babérlevél

Ecetes torma

hirdetés

Hozzávalók:

1. Áztassuk a sonkát hideg vízbe kb. 10-12 órán át.

2. Ha eleget ázott, öntsük le róla az állott vizet, a sonkát helyezzük egy lábasba, és engedjünk rá annyi vizet, ami épp ellepi.

3. Adjuk hozzá a fűszereket, majd főzzük lassú tűzön legalább két órán át, ha idő közben úgy látjuk, nagyon kevés a víz, pótoljuk - de ne túl nagy mennyiséggel. Borssal ízesíthetjük.

4. Két óra múltán, vagy amikor úgy látjuk, elkészült, vegyük le a tűzről, de még ne szedjük ki a léből, hanem hagyjuk ebben kihűlni.

hirdetés

5. A tetején lévő zsiradékot szedjük le, majd vegyük ki a sonkát, és szeleteljük fel.

6. Hagyományosan ecetes tormát kínálhatunk hozzá.

Diós Anita

2018. március