Fogadási láz, ha egyszer elkap... (18+)

Az ember már az ősidők óta rajong, a szerencsejáték és a csillogás világa iránt, ám ezen út gyakran végül rögösre sikeredik. Mit tehetünk tehát, hogy a szerencsejáték szórakozás maradjon, ne szenvedély?

Fogadási láz

A gazdagok sportja

Helytálló a mondás, miszerint - Akinek nincs pénze ne játsszon, mert megüti a bokáját. Sajnos elenyésző azon emberek száma, akiknek sikerült jelentősebb vagyonra szert tenniük pusztán Fortuna jóvoltából, de ha mégis az sem ment egyik pillanatról a másikra. Mindenekelőtt türelem, higgadtság és önuralom jellemzi a jó játékost. Legyünk tisztában a helyzettel, a nyereménnyel, de azzal is mennyit veszíthetünk. Sok esetben ez már nem csak a pénz, hanem szeretet, család és barátok is lehet.

Úton - útfélen megkísért minket a szerencse, a postán, a lottózóban, a fogadóirodákban, interneten, tőzsdén, kaszinók hada várja szeretettel a csillogás és a pénz szerelmeseit. De nem árt, ha észnél vagyunk, és minden mozdulatunkra odafigyelünk, hiszen egy óvatlan pillanat és kicsúszhat kezeink közül az irányítás és azon kapjuk magunkat, hogy ököl szorítva drukkolunk a lehetetlenért, hogy újra ott tarthassunk ahol pár órával ezelőtt elkezdtük a játékot. Nem árt betartani néhány szabályt, hogy a szórakozás ne váljon később rémálommá.

Nagy szerencsejátékosok

A történelem nem egy pompázatos gazdagsága bukott el egy fogadáson, mégis ez a sport már évszázadok óta ejti rabul a vele incselkedőket. Gondoljunk csak például az annak idején a francia udvarnak oly "sokba kerülő" királynéra, Marie Antoinette-re, aki nem véletlenül kapta a "Madame Déficit" ragadványnevet, hisz lételeme volt a túlzott fényűzés, és a szerencsejáték. Természetesen azért a normális határokon belül folytatott Fortuna játékok nemegyszer közéletbeli fejlődést is jelentettek, jó példa erre a lottó, amelynek hazánk béli ősének, a lutrinak, Mária Terézia császári pátense {(engedélye) 1762} általi bevezetésének nem kis társadalmi kohéziós ereje volt, hisz megfizethetősége miatt, gazdag és szegény egyaránt, ugyanakkora eséllyel indulhatott a nyereményért.

A népszerűsége már akkor hatalmas volt, a gyűjtödék, fogadó helyek előtt óriási közélet zajlott a nyerőszámok kihirdetésére várva, ahol minden társadalmi réteg képviseltette magát. Végezetül, de nem utolsó sorban megemlítendő még a Széchenyi István által hazánkban is meghonosított lóverseny.

Ne vigyünk magunkkal túl sok pénzt

Ha tudjuk, hogy sokszor nem tudunk parancsolni magunknak, célra vezető módszer lehet az, ha saját magunk által kreált akadályokat gördítünk magunk elé, a játékszenvedély, és a túl sok veszteség elkerülése érdekében, hisz ne feledjük, a szerencsével való kacérkodás is csupán szórakozás. Példának okáért, hagyjuk otthon bankkártyánkat és csak annyi pénzt vigyünk magunkkal játszani, amennyiért, ha mégis elveszítünk, nem kár. Így könnyen elkerülhetjük a nagy bukást és a azt kísérő lelkiismeret furdalást.

Ne játszunk "csakazértis"

Rulett asztalnál, de akár egy sima nyerőgépnél is gyakran megesik az, hogy arra számítunk: "már olyan rég nem adott feketét, most már biztos be fogja adni"; vagy "már olyan régóta nem ad, sok pénz van már benne, most már biztos adni fog". Nos, a taktika csapdája abban rejlik, hogy: nem fog! A szerencsének pont ez a lényege, tehát nem logikusan és egyértelműen kell, hogy bekövetkezzen és pláne nem gyakran. Végül is azért szerencse!

Kis téttel is lehet nagyot nyerni

Sokan látják abban a nyerő módszert, ha felteszik, emelik a tétet, pedig a legtöbb szerencsejáték esetében, például lottó, nem feltétlenül kell nagyot kockáztatnunk ahhoz, hogy nagyot nyerhessünk. Van, aki 1000 Ft-ból is nyer 50 000 Ft-ot, és van, aki 50 000 Ft-ból sem nyer egy fillért sem. Érdemes tehát erre is gondolni, mielőtt, a játék hevében meglendülne a kezünk.

Ne szégyelljünk kiszállni

Pókerezés közben gyakran előfordul, hogy nem jön a lap, így az ember, ha okos kivárja a sorát, amíg el nem jön az a bizonyos leosztás, amit aztán ügyesen ki tud játszani. Viszont sokan nem tartják illendőnek rögtön a nagy nyereség után felállni az asztaltól, hisz akkor játékostársaink rájönnének, csak a pénzért voltunk ott.

No de ki nem? Ők is ugyanúgy távoznának köreinkből, de esetlegesen csak azért nem teszik ezt meg, mert nekik nagyobb mértékű nyeremény szükséges a kiszálláshoz. Ha az emberek élvezetből pókereznének, valószínűleg nem lenne tétje. Így hát merjünk nyugodtan kiszállni, hiszen egy adandó alkalommal tőlünk is minden szívfájdalom nélkül lefölözték a hasznot. De ha mindezek ellenére is ódzkodunk a szemtől-szembeni játéktól, akkor irány online, ahol bizonyos oldalakon még ingyenes versenyeken is kipróbálhatjuk magunkat minden tét nélkül, és a valódi pénzes asztaloknál egy-egy nagyobb nyeremény után nyugodt szívvel mondhatjuk: - Viszlát! Természetesen ez a gondolatmenet vonatkozik a nyerőgépekre is, hisz a kis nyeremény is nyeremény, és ugyanúgy megába hordozza a győzelem élményét, ráadásul nem veszi el a kedvünket máskor sem a játéktól, továbbá megkímél minket a "bárcsak kiszálltam volna X ezernél" sanyarú érzéstől!

Bíró

Ha fogadásról vagy tőzsdéről van szó, menjünk inkább biztosra, kis idejű befektetések kötésével, hiszen ha megfogadunk egy másfél órás meccset az állás még az utolsó percben is változhat. Viszont, ha kis időkre fogadunk, kiszámítható eseményekre, nem kell annyit izgulni, s így bár kisebb, de biztosabb haszonnal araszolgathatunk felfelé. Arra figyeljünk, hogy a megnyerhető összeg mindig nagyobb legyen, mint a fogadás díja (2$ esetén például levonnak a fogadásért 10 centet, akkor nekünk olyan szorzójú játékra kell tenni, ahol legalább 11 cent a nyereség, ebben az esetben a szorzó legyen minimum 1,12)

Játszunk a barátainkkal, baráti tétekben

Nem a győzelem, a részvétel a fontos és ez különösen igaz a kártyára. Ha baráti körben játszunk, senkinek nem túl megterhelő, a társasághoz mérten jelentéktelenebb tétekben, akkor nem csak pénzt nyerhetünk, hanem egy nagyon jó hangulatú, kellemes, szórakoztató estét, aminek a végén mindenki vidáman és jó szájízzel térhet haza! Még akár humoros, jópofa ötletekkel is feldobhatjuk a téteket, például mosogatás, takarítás...

Sok szerencsét kívánunk!

2013. december