Fahéjjal a sikeres fogyókúráért?

A fahéj korábbi kutatások szerint az egerek esetében csökkentette az elhízás kockázatát, és újabban kiderült, hogy az emberek szervezetében is hasonló változásokhoz vezethet a fogyasztása.

Fahéj

Forrás: pixabay.com; Fotó: U. Leone; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/cinnamon-cinnamon-sticks-spice-3852212/

hirdetés

A fahéjban található, fahéjaldehid nevű illóolaj felel a fűszer kellemes, jellegzetes ízéért, és egyben korábbi, egereken végzett kutatások tanulsága szerint az elhízás ellen is nyújthat némi védelmet.

A Michigani Egyetem kutatói újabban azt figyelték meg, hogy a fahéjaldehid az emberek esetében is aktiválja a termogenezist, amely egy olyan anyagcsere-folyamat, melynek során hő termelése céljából éget el a szervezetünk kalóriákat.

hirdetés

Ezzel a folyamattal elméletileg elősegíthető a fogyás, és a tanulmány szerzői szerint összességében is javíthatja az anyagcserét a fahéjban található összetevő.

Jun Wu, a kutatás vezetője korábbi tanulmányok révén tájékozódott arról, hogy a fahéjaldehidnek ilyesféle pozitív hatásai vannak, és úgy határozott, hogy további kutatásba kezd immár maga is a népszerű fűszerrel kapcsolatosan.

"A kutatók azt figyelték meg, hogy ez az összetevő hatással volt az anyagcserére. Így tehát szerettük volna megtudni, milyen folyamatok érintettek ebben, és hogy hogyan fest ez az egerek, illetve az emberek sejtjeiben"

- fogalmazott Jun Wu.

Wu és az általa vezetett kutatócsoport több önkéntes zsírsejtjeit tesztelték, és megfigyelték, hogy miután az érintetteknek fahéjaldehidet adtak, megnövekedett azon gének és enzimek kifejeződése, amelyek a lipid-anyagcserét serkentik.

A kutató ez alapján arra következtet, hogy a fahéjaldehid a fogyasztását követően az emberek esetében segíthet a termogenezis előidézésében és más, a zsír égetéséhez vezető folyamatok serkentésében a szervezetben.

hirdetés

Noha további kutatásokra is szükség van ahhoz, hogy bebizonyosodjon a fahéj fentebb ismertetett hatása, és egyelőre csak laboratóriumi körülmények között figyelték a folyamatot, Wu úgy véli, hogy az eredmények egykor még hasznosak lehetnek az egyre többeket érintő elhízás elleni küzdelemben.

"A fahéj évezredek óta része volt az étrendünknek, és az emberek általában élvezettel fogyasztják. Így tehát ha segíthet az elhízás ellen is, talán egy olyan megközelítést tesz elérhetővé a betegeknek, amelyet könnyebb követniük"

- vélekedett Wu.

Természetesen a kutatás eredményei nem jelentik azt, hogy hatalmas mennyiségű fahéjat kellene fogyasztanunk, vagy hogy önmagában a fahéjtól le fogunk fogyni. Ráadásul kumarintartalma miatt a fahéj állítólag egészségkárosító is lehet, ha nem mértékkel fogyasztják.

Diós Anita

2017. november