hirdetés

Eperszezon

Számos ember életében akkor köszönt be a nyár, amikor megjelenik a piacon a fenséges zamatú magyar eper. Ez a csodálatos gyümölcs nem csak rendkívül finom és tetszetős, hanem mindemellett tele van rengeteg vitaminnal is!

Eperszezon

Nyári eprek (Fotó: Seres Katalin)

hirdetés

Ráadásul köztudott, hogy a piros gyümölcsök fogyasztása "határtalan" mennyiségben ajánlott, hiszen tele vannak antioxidánssal, mialatt rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk és magas a víztartalmuk. Az epernek számos felhasználási módja létezik, tehetjük sültek mellé, desszertként is tálalhatjuk, levest készíthetünk belőle, sőt, különféle italok ízesítésére is kiválóan alkalmas. Csak egyetlen baj van vele, hogy nem terem egész évben. Szerencsénkre számos mód létezik arra, hogy konzerváljunk magunknak egy darabka nyarat.

Ahhoz, hogy télen is élvezhessük az igazi, jó ízű eper ízét, nem kell mást tennünk, mint valamilyen módon tartósítani a gyümölcsöt. Csináljunk belőle lekvárt, szörpöt, vagy aszaljuk meg, esetleg tegyük a fagyasztóba, így nem éri hőhatás és a benne rejlő rengeteg vitamint is megőrzi számunkra. A fagyasztott forma kissé elízetlenedik, így javasolt inkább turmixként, fagylaltként, vagy koktélokhoz felhasználni. Az aszalt formában eltett epret viszont legalább annyi féle módon becsempészhetjük ételeinkbe, mint a frisset, legyen szó egy meleg eperkrémlevesről, vagy palacsintáról sült eperrel, esetleg fűszeres eperszószról egy finom sülthöz, vagy akár egy forró eperteáról, mind méltó felhasználása a hideg napokon kedvenc termésünknek.

hirdetés

Amikor már nem tudunk többet enni belőle, akkor használjuk bátran külsőleg is, összepasszírozva testradírként, arcpakolásként, sőt, fogfehérítésre is alkalmazhatjuk. Téli extra tipp, hogy az epertea enyhíti a torokfájást és a gyulladásokat, vértisztító és baktériumölő hatással bír, ezért gyógyszer gyanánt is bátran igyunk egy-egy pohárral az elvermelt finomságból.

Kevesen tudják, de szerencsére a szezonban, ami körülbelül a május-júniusi időszak, lehetőségünk nyílik arra is, hogy jóval olcsóbban a bolti árnál, magunknak szedjünk rengeteg epret számos eperföldön. Egy kis mozgás amúgy sem árt a téli bódulatot követően és utolérhetetlen élmény a szemünknek is látni a gyönyörű és végtelen eperföldek bőséges termését, így hát csak arra bíztatunk mindenkit, eperre fel!

hirdetés

DÁTUM