Egy hihetetlen videó: Hogy lát minket a Nap?

Hogy néz ki bőrünk, más szemszögből nézve?

Nemrégiben, Thomas Leveritt amerikai rendező egy érdekes kísérletbe fogott, melynek során felállított egy UV-szűrővel felszerelt kamerát, majd utcai járókelőket kért meg, hogy nézzenek bele az optikába. Az eredmény hihetetlen reakciókat váltott ki az emberekből, amikor láthatták, bőrük hogyan is néz ki kicsivel a felszíne alatt, azaz, hogy hogyan is látja őket a Nap!

Egy hihetetlen videó: Hogy lát minket a Nap?

hirdetés

Amikor megszületünk, bőrünk még fiatal és mondhatni "tökéletes" állapotban van, majd, ahogy halad az idő, a számos, bőrünket ért külső és belső hatások eredményeként, mint amilyen például a napsugárzás, temérdek változáson megy keresztül, melyeket azonban eleinte nem láthatunk, hiszen eme folyamatok többsége bőrünk felszíne alatt kezdődik. Thomas Leveritt videójával jól szemlélteti, mennyi ilyen változás történik még a látszólag makulátlan bőr esetében is!

A videón jól látszik, hogy amikor egy gyerek, vagy sötét bőrű ember néz bele a kamerába, akkor szinte alig érzékelhető változások vannak az UV-szűrős, illetőleg a normál felvételek között, azonban, amikor egy fiatal, vagy korosabb személy arca jelenik meg a kamera szemszögéből, már egészen más, igencsak meglepő a helyzet!

Egy hihetetlen videó: Hogy lát minket a Nap?

A videóban megfigyelhető változások azonban teljesen természetesek (annak ellenére, hogy idővel a bőr öregedését elősegítik), s többségük a napsugárzás hatására jön létre.

A felvételen Thomas egy játékos feladatot is ad szereplőinek, amikor is megkéri őket, hogy a látottak után kenjék be arcukat napvédő krémmel, s nézzék meg, mi történik. Ekkor aztán még nagyobb az elképedés, hiszen a krém nem engedi át az UV sugárzást (azaz a Nap, már káros mennyiségű UV sugarait), s így a bekrémezett felületek, sötét fekete foltokként jelennek meg az arcokon, mintha csak bekormozták volna magukat! További érdekesség, hogy ugyanezen UV védelem érvényesül a jó minőségű napszemüvegek esetében is.

Egy hihetetlen videó: Hogy lát minket a Nap?

hirdetés

Kétségtelen azonban, hogy e videó legeslegnagyobb pikantériája mégis az az érdekes perspektíva, mellyel tulajdonképpen azt reprezentálja, hogyan is lát minket központi, éltető csillagunk, a Nap.

Íme, ez az elképesztő videó:

2014. szeptember