Egy eddig ismeretlen dinoszaurusz-fajhoz tartoznak a Közép-Csehországban talált őslénycsontok

A Burianosaurus augustai nevet kapta az a dinoszaurusz, amelynek csontjaira 2003 novemberében bukkantak Közép-Csehországban, és amelyről megállapították, hogy egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik - közölte Martin Mazuch, a prágai Károly Egyetem földtani és paleontológiai intézetének igazgatója.

A Burianosaurus augustai rekonstrukciója

A Burianosaurus augustai rekonstrukciója

hirdetés

A 94 millió évvel ezelőtt élt állat maradványait Michal Moucka amatőr gyűjtő fedezte fel 14 éve a közép-csehországi Kutná Hora városának közelében.

A Burianosaurus augustai rekonstrukciója és típuspéldányának (NMP Ob 203) fosszíliája

A Burianosaurus augustai rekonstrukciója és típuspéldányának (NMP Ob 203) fosszíliája

Moucka egy elhagyott folyó menti bányában egy megkövesedett, mintegy 40 centiméter hosszú csontot talált, amelyet szakértők később a dinoszaurusz bal lábának combcsontjaként azonosítottak.

A dinoszaurusz a növényevő ornithopidák (madárlábúak) alrendjéhez tartozott. A szakemberek szerint egy elszigetelten élő fajról van szó, amely a mai Csehország és Németország egyes részei által akkoron alkotott szigeten élt.

hirdetés

Ez az egyetlen Burianosaurus augustai egyed, amit valaha találtak, sehol sem leltek rá azóta egyetlen további maradványára sem, csak hozzá hasonló állatokéira - világított rá a lelet jelentőségére Mazuch.

A cseh szakértők Daniel Madzia lengyel paleontológus kezdeményezésére a cseh Zdenek Burian festő és Josef Augusta paleontológus tiszteletére adták ezt a nevet a dinoszaurusznak. Burian és Augusta az 1950-es években azzal tettek világhírnévre szert, hogy közös munkával megalkották az őskori állatok képeit.

hirdetés

Daniel Madzia és cseh kollégái vizsgálatai szerint a Közép-Csehországban talált Burianosurus augustai mintegy 3-4 méter hosszú lehetett, és növényekkel táplálkozott.

A többéves vizsgálatok eredményét Madzia a Journal of Systematic Palaentology szakfolyóiratban hozta nyilvánosságra. (MTI)

2017. október